Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 23, 2019
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » PSIHOLOG: Cum apare depresia, cum se manifestă şi cum poate fi prevenită?

PSIHOLOG: Cum apare depresia, cum se manifestă şi cum poate fi prevenită? 

Sursa foto: sanatate.bzi.ro

Depresia este una dintre cele mai răspândite boli ale mileniului trei, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 350 de milioane de oameni de toate vârstele sunt afectați, iar 15% dintre noi suferim de depresie la un anumit moment pe parcursul vieții. Psihologii semnalează că depresia poate duce la suicid.

„Depresivul se simte fără forță, în nesiguranță, este neliniștit, are mișcări lente sau agitate. Depresivul trăiește sentimente de neputință, tristețe, descurajare, abandon, singurătate, culpabilitate. Uneori nu mai are niciun sentiment, este gol. Este sensibil la variațiile meteo, are apăsări de cap, dureri de stomac, tulburări digestive. Gândurile care apar în depresie sunt negative, referitoare la aspectul fizic, la viitor. Își urăște chipul, se simte fără valoare, îi este teamă de sărăcie, trăiește insuficiența, se simte păcătos. Are teamă de eșec, se sustrage de la responsabilități și evită noul, viața reală”, spune psihologul- psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Un alt aspect foarte puțin cunoscut de public larg, pe care-l sublinază psihologul, este că depresia poate fi transferată genetic sau dobândită, iar cauzele depresiei sunt foarte variate.

“În spatele unei depresii se pot ascunde multe suferințe, traume, insecurități. Viața trăită în nesiguranță induce stări depresive. Somajul pe termen lung, lipsa de ocupație, lipsa unei relații de cuplu armonioase, violențele, abuzurile, pierderea unui părinte în copilărie, evenimentele stresante ce depășesc 6 luni, apartenența la grupurile marginale, bolile grave, șocurile emoționale, catastrofele, pericolele, sunt factori declanșatori ai depresiei. Apare mai frecvent la femei, dar este activă și la bărbați. Bolile tiroidei, prin creșterea cortizolului, folosirea unor medicamente (antihipertensive, hormonale, contraceptive, energizante, antiinflamatoare, neuroleptice, citostatice etc), produc depresia”, explică Maria Verdi.

Psihologul spune că, în epoca modernă, depresia nu ține cont de categorie socială sau de vârstă. Cei mai sensibili și mai predispuși la fenomenul depresiei, spune psihologul, sunt femeile și copiii. Paradoxal, în vremurile în care există din ce în ce mai multe posibilități de comunicare, rețele online cu ajutorul cărora ne facem mii de prieteni, în viața reală, oamenii se simt din ce în ce mai singuri, construiesc relații armonioase din ce în ce mai greu, devin din ce în ce mai suspicioși, iar timpul alocat propriei ființe, familiei, prietenilor, relaxării este din ce în ce mai redus.

“Rata bolilor psihice a crescut cu peste 400%, în ultimii 30 de ani doar la noi în țară, iar rata sinuciderilor a crescut cu 450%. Peste 3 milioane de români sunt dependenți de alcool, iar numărul dependenților de droguri și jocuri de noroc crește alarmant. Violurile, crimele sunt fenomene la fel de actuale. Tot acest tablou reprezintă un adevărat focar de nefericire umană ce ascunde în culise o mare criză existențială prezentă în toate categoriile sociale, la toate categoriile de vârstă. Prognoza medicală ne spune că în următoarele decenii, mai mult de 45% dintre noi,vom suferi de depresie”, declară Maria Verdi.

Prin psihoterapie, depresivul este învăţat să experimenteze independenţa, să se iubească, să fie sincer cu nevoile sale şi blând cu el însăşi, învaţă să comunica fără măşti, să ia decizii, să găsească soluţii, îşi descoperă abilităţile, devine creativ.

Adaugă un Comentariu

*