Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 2, 2020
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » PSIHOLOG: Nu este nimic ruşinos în a avea sufletul rănit. Este ca orice altă rană şi poate fi vindecată

PSIHOLOG: Nu este nimic ruşinos în a avea sufletul rănit. Este ca orice altă rană şi poate fi vindecată 

Geanina Cucu Ciuhan - doctor în psihologie

Societatea actuală, spune doctorul în psihologie Geanina Cucu Ciuhan, face confuzii destul de mari între rolul psihologului, al psihoterapeutului și al psihiatrului, iar mulți dintre noi apelăm la ajutorul unui specialist abia atunci când întâmpinăm o problemă critică de viață, căreia nu îi putem face față singuri.

“Îmbucurător este că românii au înțeles că nu e nimic degradant în a avea sufletul rănit și în a trăi unele emoții pe care nu le putem controla fără ajutorul unui specialist, însă mai este nevoie de timp până când o să apeleze la psiholog cu mult înainte ca o tulburare să se agraveze. De cele mai multe ori, oamenii consultă un psiholog atunci când înțeleg că nu mai pot gestiona de unii singuri emoțiile puternice sau tulburările de comportament, dar încă nu au conștientizat cât de important este consultul psihologic care poate preveni agravarea lor”, declară profesorul universitar Geanina Cucu Ciuhan, directorul Minnie Psychological Center.

Când avem nevoie de un psiholog?

În opinia doctorului în psihologie Geanina Cucu Ciuhan, există un număr variat de simptome care evidențiază faptul că persoana se află într-un impas existențial sau este pe cale de a dezvolta o anumită tulburare psihică: tristețea, furia, iritabilitatea, lipsa de speranță, tulburări ale somnului (insomnie sau hipersomnie), un apetit diminuat considerabil sau, dimpotrivă, crescut, retragerea față de familie sau grupul de prieteni sau diminuarea plăcerii de a petrece timpul cu aceștia. În același timp, și temerile excesive faţă de obiecte sau situaţii specifice (de exemplu: folosirea liftului, zborul cu avionul, teama de înălțimi, teama de a vorbi în public, claustrofobia, agorafobia), experimentarea unor stări anxioase sau a atacurilor de panică reprezintă situații pe care oamenii nu le pot gestiona singuri și au nevoie de ajutorul unui psiholog.

Multe dintre aceste tulburări pot fi tratate de psihoterapeut. Există însă și anumite cazuri în care suferința psihică trebuie tratată interdisciplinar, printr-un tratament prescris de mediul psihiatru, însoțit de psihoterapie. Ne referim aici la tulburările depresive majore, la tulburările anxioase sau la cele de tip psihotic.

“Este important ca oamenii să știe că nu este necesar să apeleze la serviciile unui psihoterapeut doar în situațiile în care se confruntă cu dificultăți majore sau abia după ce aceste dificultăți s-au agravat. Pentru o schimbare de perspectivă, invit oamenii să privească suferința psihică la fel ca pe orice altă suferință somatică / fizică. Suferința psihică este o «rană» a sufletului, rană care, «netratată», de cele mai multe ori, rămâne deschisă ani de zile. Întrebarea este: dacă am avea o rană la picior, la mână sau localizată în orice altă parte a corpului, am ignora-o ani de zile?”, întreabă doctorul în psihologie Geanina Cucu Ciuhan.

Adaugă un Comentariu

*