Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 29, 2020
Sunteți Aici Home » SPORT » PUNCTUL PE „i”: Afară de la Mondial

PUNCTUL PE „i”: Afară de la Mondial 

alexandru istrate k

Marile forțe ale Europei, Spania, Anglia şi Italia, sunt afară de la Mondialul din Brazilia. Și-au făcut bagajele după meciurile din grupe. Au fost strivite ca niște mașini de lux de niște copaci veștejiți, doborâți de furtună. Reprezentantele celor mai tari campionate din lume, Primera Division, Premier League şi Serie A au spus adio Cupei Mondiale.

Adevărul este că cele trei foste campioane mondiale au jucat slab. Vedetelor acestor naționale nu le-a priit atmosfera amazoniană. Au părut obosite, chiar plictisite.

Spania a decăzut după șase ani prosperi (două titluri de campioană a Europei și unul Mondial). Cu voctoria, 3-0 în fața „cangurilor” australieni, Furia Roja a bifat cea mai amară victorie de la un Mondial. Componente ale grupei D, Anglia și Italia au fost devastate de „Pirații din Caraibe”, care alcătuiesc naționala Costa Rica. Formația din America Centrală a terminat pe primul loc în serie, cu 7p, fără să fie învinsă, luând fața altei campioane mondiale, Uruguay (locul 2, cu 6p).

Încet-încet, încep să dispară noțiunile de echipe mari și echipe mici. S-au echilibrat valorile. Mă uitam la Mexic cum joacă. Cu o apărare de fier, presing insistent, abilitate. Este aprigă și iute. Totul în acordurile cunoscutului Cielito lindo. Ochoa, Rafael Marquez, Diego Reyes, Herrera, Peralta, Giovani dos Santos sunt pe terenul de joc ca niște „vaqueros”, care au luat în stăpânire o întreagă preerie.

Olanda și Columbia (fără Radamel Falcao) sunt singurele reprezentative care au acumulat punctajul maxim, 9 din 9 posibile. Nu au iertat pe nimeni. Au bătut tot ce le-a ieșit în cale. Echipa din „Țara Lalelelor” îl are la timonă pe Van Gaal, „mecanicul portocalei”. Batavii au gânduri mari, după ce au eșuat în finalele din anii 1974, 1978 și 2010. „Portocala Mecanică” este gata să-și ia revanșa. Are în componență jucătători precum: Robben, Van Persie, Lens, Sneijder, care pot face oricând difernța. De pe bancă pot intra, cu succes, ca în meciul cu Chile, Depay sau Fer.

Grecia este un adevărat Cal Troian în curtea Campionatului Mondial. „Agitatorii de la TV”, în rol de mari „specialiști” ai fenomenului fotbalistic, își dădeau și ei cu părerea. Susțineau că Grecia, fosta și acuala adversară a României, este una din cele mai slabe echipe de la această competiție majoră. Iat-i pe greci, sub comanda lui Fernando Santos în „optimi”, unde vor da piept cu Costa Rica. Vorbesc „specialiștii” noștri de bătrânețile lui Karagounis, Gekas, Salingidis, Katsouranis, dar ei sunt acolo în Brazilia, iar tricolorii agonizează în mediocritate pe plaiuri mioritice.

Alexandru Istrate

Adaugă un Comentariu

*