Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 7, 2020
Sunteți Aici Home » SPORT » PUNCTUL PE „i”: Asta e marfa, cu asta defilăm!

PUNCTUL PE „i”: Asta e marfa, cu asta defilăm! 

alexandru istrate k

Am văzut primele două meciuri ale naționalei de juniori, Under 19, la turneul internațional de la Mogoșoaia. Nici pic de ambiție, determinare, dorință de afirmare și de victorie ale tinerilor tricolori. Să nu mai vorbim de patriotism, orgoliu național sau respect față de imn. Băieții lui Ștefan Iovan au fost ca o bandă de copii de bani gata, rătăciți în deșert, fără apă și merinde. Vai, mama lor!

Nu au nicio scuză pentru eșecurile rușinoase, 0-5, cu Austria, și 1-3, cu Rusia. Sunt eșecuri imposibil de scuzat. Nimeni de la federație, nici măcar președintele Răzvan Burleanu, nici Aurel Țicleanu, care l-a înlocuit pe Miodrag Belodedici, nu au avut vreo reacție. Nici măcar selecționerul Victor Pițurcă. Apropriații au spus ca a fost rezervat.

Antrenorul Ștefan Iovan s-a încurcat în explicații tehniciste și potopuri de declarații optimiste. E convenabil să vorbești când trebuie să roșești și să lași capul jos de rușine. „Vedetele” Manea, Cojocaru, Vasile, Rotariu… au părut ca niște bieți începători în fața adversarilor. Se răstea mingea la ei. Sunt și ei umflați ca alții înaintea lor: Zicu, Pleșan, Mitrea, Daminuță…

Nu mai merge cu drege aici, mai cârpește colo. Nu mai merge cu vrăjala și cu pile. Cele două înfrângeri jenante au produs o imagine detestabilă naționalei condusă de Ștefan Iovan. Pe acești tineri, în puterea vârstei, nu i-a învâțat nimeni să nu muncească ritmic, să se cruțe. Parcă sunt bolnavi de picioare. Parcă aleargă încălțați în șlapi, așa viteză au. În prostia lor, cred că fotbalul a început cu ei, că sunt mari jucători. Pe vremea lui Constantin Cernăianu, nu erau luați nici măcar să care bagajele.

Toată lumea s-a săturat de justificări și scuze. Îmi este frică că acestor tineri li se potrivește expresia: „S-au născut talente și toată viața lor fotbalistică rămân speranțe”. La fel a fost și în era lui Emil Săndoi, când „tineretul” lua bătaie pe bandă rulantă și timp de vreo nouă ani nu a realizat o calificare la un turneu major. Nu a realizat o performanță notabilă.

Deocamdată, asta e marfa, cu asta defilăm! Dar va trece multă apă pe Dâmbovița până când să ne luptăm cu marile puteri, Spania, Germania, Anglia, Portugalia sau Franța. Să acceptăm că, în timp ce alții au progresat, noi am bătut pasul pe loc, s-au mai bine zis l-am dat înapoi. Am ajuns la nivel de juniori și tineret ciuca bătăilor. Ne bat toți ca pe fasole și ne împovărăm cu înfrângeri rușinoase și demoralizatoare. Situația la toate naționalele de juniori este neplăcută, stresantă, stânjenitoare.

Alexandru Istrate

Adaugă un Comentariu

*