Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 9, 2020
Sunteți Aici Home » SPORT » PUNCTUL PE „i”: Buturuga mică răstoarnă carele mari

PUNCTUL PE „i”: Buturuga mică răstoarnă carele mari 

alexandru istrate k

Mondialul de fotbal din Brazilia se derulează prin fața noastră ca o telenovelă suspinoasă sud-americană, în 64 de acte. Am regretat mult că naționala României a ratat calificarea la această competiție majoră. Analiștii noștri cei de toate zilele spuneau așa, în zeflemea, că multe echipe numite sugestiv „exotice” nu au ce căuta la această grandioasă competiție.

Grupa D sau „grupa morții” a fost considerată una infernală, cu trei campioane mondiale: Italia (1934, 1938, 1982, 2006), Uruguay (1930, 1950), Anglia (1966). Naționala din Costa Rica era considerată „Cenușăreasa” seriei. Echipa din America Centrală este la a patra prezentă la un Campionat Mondial (1990, 2002, 2006 și 2014), dar nu a reușit nimic spectaculos și nu are un palmares pozitiv. A reușit să treacă de grupe doar în anul 1990, în Italia. Apoi, a fost eliminată de Cehoslovacia.

Antrenorul Jorge Luis Pinto are la dispoziție un lot fără nume sonore. Dar toți jucătorii aleargă de rup pământul, fac presing, au determinare, fac ambele faze (atac, apărare). Cei mai cunoscuți evoluează în campionatele din Europa: Navas (Levante), Duarte (FC Brugge), Ruiz (PSV Einhoven), Campbell (Olympiakos Pireu). După două meciuri, Costa Rica are două victorii: 3-1 cu Uruguay și 1-0 cu Italia, ambele foste campioane mondiale. Numai după două etape, țara care a descoperit fotbalul, Anglia, este eliminată din faza grupelor. Are bagajele făcute. O va urma o altă campioană mondială după partida Italia-Uruguay.

Alături de Costa Rica, au avut o evoluție bună alte echipe, cu o cotă mică, Mexic, Chile, Columbia. De pe Bătrânul Continent s-au impus Franța, Germania și Olanda. Marile favorite ale acestui Mondial, Brazilia și Argentina, nu au strălucit, dar nici nu au dezamăgit. Au însă în continuare cote ridicate.

Acest al 20-lea Campionat Mondial, cu 64 de meciuri, programate pe 12 stadioane extravagante, are de toate: goluri multe (3 pe meci), victorii multe (20 din 24), spectatori foarte mulți, surprize mari…

Dar, din păcate continuă mișcările de protest din marile orașe braziliene. Protestatarii blamează organizarea acestui Campionat Mondial și Jocurile Olimpice, din 2016, de la Rio de Janeiro.

O altă problemă este legată de insecuritate. Țara organizatoare este măcinată de sărăcie și infracționalitate. Organizatorii fac eforturi mari pentru ca cei peste un milion de turiști să nu aibă probleme. Dar și cu aceste belele, deloc de neglijat, spectacolul lumii, organizat de Brazilia, continuă.

Alexandru Istrate

Adaugă un Comentariu

*