Știri, Muntenia-Sud, România|luni, mai 23, 2022
Sunteți Aici Home » SPORT » PUNCTUL PE „i”: Simpli spectatori

PUNCTUL PE „i”: Simpli spectatori 

alexandru istrate k

Mă uit la televiziunile centrale, la emisiunile de sport, și rămân uimit de felul cum își dau cu părerea „specialiștii” români despre echipele și meciurile de la Campionatul Mondial de fotbal din Brazilia. Dau sfaturi, se contrazic, fac analize. Care mai de care se arată mai cunoscător. Își dau cu presupusul foști sau actuali jucători din Naționala României. Nu-i aşa, cel mai ușor lucru pe lumea asta e să dai sfaturi!

Din păcate, tricolorii noștri vor vedea Mondialul din țara cafelei la televizor. Nu a fost loc și pentru ei în Brazilia. Vor fi simpli spectatori. Nu au avut valoare să pătrundă în elită. Naționala României a ratat calificarea la acest important eveniment, după o dublă de baraj cu Grecia (scor 1-3 și 1-1). Fotbaliștii noştri au avut noroc la tragerea la sorți că au picat cu reprezentativa din Vechea Elada, dar nu s-au remarcat cu nimic pe dreptunghiul verde. Au fost dobândiți de o echipă modestă. Așa marcaje au făcut apărătorii români, atacantului Mitroglou, încât acesta a marcat trei goluri, din cele patru. În iarnă, acesta s-a transferat în Premier League, la Fulham, unde nu prea a jucat. Mai mult, selecționerul Fernando Santos l-a făcut chiriașul băncii de rezerve în Brazilia. După ce a lustruit-o ceva timp, Mitroglou a intrat pe final în partida cu Columbia, pierdută cu scor de neprezentare.

Uitându-ne pe istoria campionatelor mondiale, observăm că prima reprezentativă a României a fost prezentă la edițiile din 1930 (Uruguay), 1934 (Italia), 1938 (Franța), dar pe bază de invitații! A reușit calificarea la ediția găzduită de Mexic, sub bagheta lui Angelo Niculescu. La Guadalajara și Azteca, Naționala României a avut o evoluție onorabilă într-o grupă cu Anglia, Brazilia și Cehoslovacia. Cea mai frumoasă amintire a Naționalei se leagă de aventura de peste Ocean, din SUA, în anul 1994. Se spune că atunci reprezentativa României a atins apogeul. Trupa antrenată de Anghel Iordănescu a dobândit cu 3-1 Columbia, 1-0 SUA și a cedat în fața „Ceasornicarilor” elvețieni cu 1-4. Apoi băieții din Generația de Aur au învins „Pumele” argentiniene cu 3-2. Ce mai echipă aveau sud-americanii! Din păcate, elevii „Generalului” Iordănescu au cedat în fața „Vichingilor” din Suedia, cu 2-3, după prelungiri și loviturile de departajare.

Ultima apariție a României a fost în Franța, când a fost eliminată în optimi de Croația, după ce a câștigat grupa cu Anglia, Columbia și Tunisia. De atunci, tricolorii au zis pas la turneele disputate în Coreea de Sud și Japonia (2002), Germania (2006) și Africa de Sud (2010). Au ratat calificările generația „vedetelor”: Mutu, Chivu, Tamaș, Raț, Marica… Aceștia nu au făcut nimic util. Din contră!

Alexandru Istrate

Adaugă un Comentariu

*