Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 9, 2020
Sunteți Aici Home » SPORT » PUNCTUL PE „i”: Spectacolul lumii continuă

PUNCTUL PE „i”: Spectacolul lumii continuă 

alexandru istrate k

De câteva zile, în Brazilia, a început spectacolul lumii. Un adevărat carnaval fotbalistic. Țara din America de Sud a pus la dispoziție 12 stadioane care mai de care mai moderne. Fiecare dintre aceste construcții poate fi considerată o reușită arhitectiurală. Dar, pentru finalizarea acestora, constructorii s-au lovit de multe probleme, unele chiar sociale și politice.

Brazilia organizează pentru a doua oară un Campionat Mondial, după ediția din 1950. Atunci, după finala pierdută cu Uruguay, scor 1-2, a fost doliu național. Acum, Selecao, care are în palmares cinci titluri de Campioană Mondială, are o cotă foarte mare la bursa acestei competiții supreme. În primul meci, care a fost și cel inaugural, jucătorii Cariocas au învins, la Sao Paulo, pe arena Corintihias, cu 3-1, pe incomoda Croația. Antrenorul Luis Felipe Scolari are la dispoziție mulți jucători valoroși care strălucesc în marile campionate din Europa, precum: Neymar, Luiz Gustravo, Thiago Silva, David Luiz, Oscar, Hulk, Marcello, Dani Alves…

Campioana en-titre, Spania, a venit în țara de pe malurile Amazonului să-și apere titlul cucerit în Africa de Sud, acum patru ani. „Mustăciosul” Vicente del Bosque are la dispoziție jucători de la galonatele Real Madrid și FC Barcelona, dar Furia Roșie a dezamăgit în primul joc din grupe, cu Olanda, când a pierdut la scor, 1-5. La capitolul dezamăgiri o includem și pe naționala din Uruguay (dublă campioană mondială), care a pierdut cu 1-3 meciul cu Costa Rica, considerată „Cenușereasa” grupei D.

O bună impresie au lăsat naționalele din Mexic și Chile și chiar Elveția. Fosta campioană (1998), Franța, și-a făcut echipă bună și va avea un cuvânt greu de spus. „Cocoșii” lui Didier Dechamp sunt mai organizați ca oricând.

Argentina, prezentă a 16-a oară la un Mondial, este printre favorite. Are cei mai buni atacanți dintre toate participantele: Messi, Di Maria, Higuain, Palacio, Aguerro, Lavezzi.

Picmentat cu mișcări de stradă, cu protestatari care cer locuri de muncă și investiții în economie, cu arbitraje găunoase, cu probleme de insecuritate și multe controverse, Mondialul brazilian merge mai departe. Dar fără România, care nu are niciun reprezentant, arbitru sau observator. Nici măcar vreun băgător de seamă nu a luat avionul de Rio. Mondialul din țara cafelei este „interzis” României.

Alexandru Istrate

Adaugă un Comentariu

*