Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, octombrie 28, 2020
Sunteți Aici Home » ECONOMIE » RAPORT: Supravegherea bancară europeană prinde contur, ca răspuns la criza economică!

RAPORT: Supravegherea bancară europeană prinde contur, ca răspuns la criza economică! 

Foto: vestic.ro

Conform unui raport publicat de Curtea de Conturi Europeană, reforma întreprinsă de Comisie cu privire la legislația din sectorul bancar și crearea Autorității Bancare Europene au constituit un prim pas important ca răspuns la criza financiară. Autoritatea Bancară Europeană a furnizat elementele unui nou sistem de reglementare și de supraveghere pentru sectorul bancar, în condițiile resurselor disponibile și ale competențelor legale limitate de care dispunea. Cu toate acestea, au fost identificate unele deficiențe în ceea ce privește supravegherea bancară transfrontalieră, evaluarea capacității de rezistență a băncilor din UE și promovarea protecției consumatorilor.

„Din păcate însă, Autoritatea Bancară Europeană nu dispune de autoritatea necesară pentru a lua sau a pune în aplicare decizii privind convergența activităților de supraveghere și a fost nevoită să se bazeze pe un mandat legal restrâns și pe resurse de personal limitate pentru efectuarea testelor de rezistență din 2011. În acest moment, odată cu acordul privind mecanismul unic de supraveghere și alte elemente ale uniunii bancare, sunt în curs de desfășurare și alte activități importante”, a declarat Milan Martin Cvikl, membrul Curții responsabil de raport.

Autoritatea Bancară Europeană a contribuit la îmbunătățirea supravegherii transfrontaliere a băncilor, acționând pentru a facilita și a coordona activitatea autorităților naționale de supraveghere. Totuși, supravegherea cotidiană a băncilor a fost exercitată de autoritățile naționale de supraveghere, iar Autoritatea Bancară Europeană nu a avut un acces direct la instituțiile financiare.

Adaugă un Comentariu

*