Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, octombrie 25, 2020
Sunteți Aici Home » UNIUNEA EUROPEANĂ » RAPORT: Transportul feroviar, absolut necesar pentru o creştere economică mai puternică în Europa

RAPORT: Transportul feroviar, absolut necesar pentru o creştere economică mai puternică în Europa 

Foto: wikimedia.org

Potrivit raportului bianual al Comisiei Europene privind piața feroviară europeană, transportul feroviar de călători a înregistrat rate de creștere uriașe de la mijlocul anilor nouăzeci încoace în țări ca Marea Britanie (+70%), Suedia (+42%), Franța (+37%) și Belgia (+26%) și subliniază importanța serviciilor de mare viteză care reprezintă un sfert din traficul total din UE.

Traficul internațional de pasageri este în creștere, iar principalele grupuri feroviare europene nu sunt monopoluri publice deținute în mod tradițional de stat, ci, din ce în ce mai mult, grupuri feroviare internaționale a căror cifră de afaceri este generată în proporție de peste 25% în afara țării lor de origine. Transportul feroviar de marfă este, de asemenea, în creștere, generând în prezent aproape jumătate din trafic prin serviciile transfrontaliere prestate.

Raportul arată că prețurile sunt mai scăzute atunci când există concurență deschisă între companiile feroviare, iar călătorii beneficiază de servicii de mai bună calitate. De exemplu, tarifele sunt mai mici în cazul transportului de mare viteză, acolo unde există concurență. Pe ruta Roma-Milano, unde sunt prezenți doi operatori feroviari concurenți, prețurile sunt cu 25% până la 40% mai mici decât pe ruta Madrid-Barcelona, care nu este încă deschisă concurenței.

Pe de altă parte, raportul mai evidențiază că sectorul feroviar depinde (încă) foarte mult de subvențiile publice (aproximativ 36 de miliarde EUR în 2012), cifrele acestora fiind comparabile cu veniturile obținute din vânzările de bilete, și că creșterea transportului feroviar de marfă este mai lentă decât creșterea înregistrată de alte moduri de transport.

Adaugă un Comentariu

*