Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 9, 2020
Sunteți Aici Home » ECONOMIE » RAPORT UE: Pe termen scurt, România nu prezintă riscuri în ceea ce priveşte sustenabilitatea fiscală

RAPORT UE: Pe termen scurt, România nu prezintă riscuri în ceea ce priveşte sustenabilitatea fiscală 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: onaeg.com)

În România nu există riscuri semnificative pe termen scurt, spune cel mai recent raport privind sustenabilitatea fiscală, elaborat de Uniunea Europeană! Totuşi, datoria publică în valută străină şi ponderea celei faţă de creditori nerezidenţi, precum şi volumul de credite neperformante indică posibile provocări – informează Centrul Europe Direct Târgovişte.

Riscurile cresc dacă ne raportăm la un termen mediu. Din perspectiva sustenabilității datoriei publice, riscurile se măresc din cauza creșterii acesteia la peste 60% din PIB până la finalul perioadei de estimare (2026), în combinație cu cele asociate testelor de stres (în mod particular, în ce privește șocurile negative asupra balanței primare). Pe termen lung, vor apărea riscuri moderate, derivând în principal din poziția bugetară nefavorabilă curentă, agravate într-o anumită măsură de o posibilă creștere a cheltuielilor publice legate de persoanele vârstnice, în special cele pentru sistemul de sănătate și pentru îngrijirea de lungă durată.

Adaugă un Comentariu

*