Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iunie 21, 2018
Sunteți Aici Home » POLITIC » REACȚIE: În România ultimilor ani, sunt elemente de poliție politică!

REACȚIE: În România ultimilor ani, sunt elemente de poliție politică! 

adrian tutuianu

Senatorul Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de Control SRI şi membru în cea mai mediatizată comisie în ultimul timp – cea pentru verificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009 şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, a vorbit dur despre ultimul scandal declanşat pe seama arhivelor SIPA. Ţuţuianu consideră că magistraţii trebuie să aibă toate garanţiile că nu sunt şantajaţi şi constrânşi, că nu se fac presiuni asupra lor.

„Ipoteza că judecătorii sunt şantajaţi afectează grav încrederea cetăţenilor în sistemul de justiţie. Oamenii trebuie să capete convingerea că orice verdict al oricărui judecător este bazat doar pe lege şi pe conştiinţă, nu pe alte influenţe externe. Este necesar să înlăturăm, rapid şi categoric, sentimentul de neîncredere în justiţie”, a precizat liderul PSD Dâmbovița.

Adrian Ţuţuianu este de părere că, pentru limpezirea apelor, este necesară desecretizarea raportului Ministerului Justiţiei de pe vremea când această instituţie era condusă de Cătălin Predoiu.

„Trebuie să vedem ce date şi informaţii relevante conţine acest raport. Trebuie să lămurim cine a avut acces la arhiva SIPA”, menţionează Ţuţuianu.

Acesta susţine că, din arhiva Serviciului Independent de Protecţie şi Anticorupţie, s-au sustras şi copiat documente care ar fi fost folosite în mod nelegitim. Mai crede Adrian Ţuţuianu că arhiva SIPA ar trebui topită şi, concomitent, să fie trase la răspundere penală persoanele vinovate de eventualele încălcări ale legii.

DIICOT a declanşat o anchetă pe cazul arhivele SIPA. Decizia a generat un soi de neîncredere în rândul presei şi al unor politicieni. Chiar şi Adrian Ţuţuianu speră ca cercetările DIICOT să ducă la aflarea adevărului pe acest subiect controversat şi să nu fie vorba doar de o măsură de blocare a unei eventuale intervenţii a Parlamentului.

Preşedintele Comisiei de Control SRI este de părere că în această dezbatere fierbinte care priveşte independenţa judecătorilor ar trebui să se implice şi Consiliul Superior al Magistraturii, ca garant al independenţei justiţiei în România.

„Din păcate, pe foarte multe subiecte, CSM a tăcut şi tace în continuare, având o abordare extrem de timidă”, a declarat Adrian Ţuţuianu.

Senatorul PSD nu a trecut cu vederea nici dezvăluirile avocatului Radu Chiriţă, de la Baroul Cluj, despre cele 100.000 de interceptări aprobate de către instanţele din România la cererea procurorilor.

„Cred că înseamnă enorm de mult. În România ultimilor ani, cu atât de multe interceptări, nu putem trage decât concluzia tristă că sunt elemente de poliţie politică. Dacă vom corela interceptările cu implicarea instituţiilor statului în alegerile din 2009, cu posibilele şantaje la adresa judecătorilor cu informaţii din arhiva SIPA, am putea spune că România a fost şi poate încă mai este un stat poliţienesc. Dezbaterile pe aceste teme trebuie duse până la capăt. Este un moment de răscruce în care trebuie să facem curăţenie”, conchide Adrian Ţuţuianu.

Şeful PSD Dâmboviţa nu îi găseşte musai vinovaţi pe procurorii care au solicitat într-o veselie aprobarea mandatelor de interceptare, problema este în sistemul de justiţie, care ar trebui să asigure tuturor românilor garanţia că interceptarea se face atunci când situaţia este de natură excepţională şi că nu devine o practică obişnuită în instrumentarea dosarelor penale, indiferent cine este solicitantul.

„100.000 de interceptări nu au fost mandate de siguranţă naţională, ci sunt mandate care au fost aprobate la solicitarea parchetelor locale, a parchetelor judeţene, a parchetelor de pe lângă Curţile de Apel, DIICOT, DNA sau alte instituţii din sistemul judiciar. Cred că judecătorii s-au complăcut în a prelua pur și simplu argumentele organelor de cercetare penală. A fost mai comod așa”, a mai precizat Adrian Ţuţuianu.

Adaugă un Comentariu

*