Știri, Muntenia-Sud, România|joi, decembrie 2, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » RESPECT! 169 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi „Ziua Pompierilor din România”!

RESPECT! 169 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi „Ziua Pompierilor din România”! 

Foto: realitatea.net

„La 13 septembrie 1848, în Dealul Spirii din Bucureşti, ostaşii pompieri, aflaţi sub comanda cãpitanului Pavel Zagãnescu, s-au acoperit de glorie, într-o crâncenă şi inegală încleştare cu o coloană a armatei otomane venită să înăbuşe revoluţia paşoptistă şi aspiraţiile de emancipare socială şi naţională ale românilor. (…)

O oră de eroism a pompierilor din Dealul Spirii a făcut mai mult pentru cauza română decât toate scrierile noastre, decât toate jalbele noastre date-n proțap pe la toți puternicii și împărații…”, scria marele om politic şi istoric Ion C. Brătianu.

Ducând mai departe tradiţia predecesorilor, pompierii români continuă să îşi onoreze cu acelaşi curaj şi abnegaţie misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor cetăţenilor, în confruntarea cu incendii ori alte situaţii de urgenţă, punându-şi adeseori viaţa în pericol pentru a o salva pe a semenilor.

Se cuvine, aşadar, ca pe 13 septembrie, de „Ziua pompierilor din România”, să cinstim memoria eroilor care şi-au jertfit viaţa pe altarul patriei, pentru dreptate şi libertate, pentru independenţa de stat a României şi pentru apărarea şi salvarea vieţii semenilor, ducând mai departe, cu onoare şi devotament, nobila misiune încredinţată.

Adaugă un Comentariu

*