Știri, Muntenia-Sud, România|marți, februarie 25, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » REŢINE! 23 august, Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare

REŢINE! 23 august, Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare 

Sursa foto: http://www.enrs.eu/

Reţeaua Europeană Memoria şi Solidaritate organizează, pentru al şaptelea an consecutiv, festivităţi comemorative în memoria victimelor regimurilor totalitare şi vă îndemnă să vă prindeţi în piept, pe 23 august, într-un gest simbolic, insigne cu o paglică neagră şi inscripţia „Reţine. 23 august”. Acestea pot fi comandate pe site-ul www.enrs.eu/august23. S-au implicat în această campanie 27 de instituţii din 10 ţări europene.

Ziua Europeană a Memoriei Victimelor Regimurilor Totalitare a fost proclamată de către Parlamentul European la 23 septembrie 2008. Scopul ei este comemorarea victimelor deportărilor în masă și a exterminărilor, cât și consolidarea democrației și întărirea păcii și a stabilității în Europa. Festivitățile comemorative ale acestei zile au fost organizate pentru prima dată în anul 2011 la Varșovia.

Pe 23 august 1939 a fost semnat acordul dintre Germania nazistă și Uniunea Sovietică, care a deschis calea către tragedia celui de-al doilea război mondial și a consecințelor acestuia – lagărele de concentrare, gulagurile, Holocaustul, crematoriile și lagărele de muncă, iar apoi către anii lungi ai războiului rece și pentru multe societăți ale Europei Centrale și de Est – către o și mai mare înrobire.

Rețeaua Europeană Memorie și Solidaritate (REMS) este o acțiune internațională, al cărei scop este cercetarea, documentarea și răspândirea cunoștințelor legate de istoria Europei secolului XX și a modalităților de comemorare ale acesteia, în special a perioadelor de dictatură, războaie și revolte sociale împotriva subjugării. Membrii ai Rețelei sunt: Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria și România. Statut de observator au Austria, Letonia, Cehia și Albania.

Adaugă un Comentariu

*