Știri, Muntenia-Sud, România|marți, ianuarie 28, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » REVOLTĂTOR: Apele Române interzic plaja terapeutică pentru persoanele cu dizabilităţi!

REVOLTĂTOR: Apele Române interzic plaja terapeutică pentru persoanele cu dizabilităţi! 

plaja dizabilitati 1

În luna mai 2017, Apele Române au oferit gratuit Centrului de Autism „M area Neagră” un sector de plajă de două hectare, la Constanţa, pentru amenajarea unei plaje terapeutice cu accesibilităţi pentru persoanele cu nevoi speciale. Proiectul, unic în România, a fost anulat opt luni mai târziu, pentru ca respectivul sector de plajă să fie oferit spre închiriere unor beach baruri.

În semn de protest, Centrul „Marea Neagră” a transmis o petiţie către primul ministru al României, Viorica Dăncilă, prin care solicită un control real la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

”Situaţia este de domeniul absurdului şi greu de înţeles. Deşi legislaţia la nivel european obligă statul român să accesibilizeze absolut toate spaţiile publice, statul român renunţă la un parteneriat de amenajare a singurei plaje din România pentru persoanele dizabilităţi, în condiţiile în care întreaga investiţie este asigurată din fonduri private. Gestul pe care îl fac reprezentanţii statului român faţă de persoanele cu nevoi speciale este unul cu totul grotesc şi lipsit de umanitate, este o dovadă clară a lipsei de înţelegere şi compasiune faţă de situaţia dificilă în care se află o persoană cu o anumită deficienţă”, spune psihologul Adrian Geamănu – coordonatorul proiectului.

Prin Adresa nr. 7689/31.05.2017, Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral comunică Centrului de Autism “Marea Neagră” următoarele:
– “am primit de-a lungul timpului multe solicitări și petiții referitoare la accesul pe plaje pentru persoanele cu dizabilități“ – mențiune care dovedește în mod clar că există solicitări din partea persoanelor care au nevoie de astfel de plaje amenajate.
– “salutăm inițiativa Asociației Centrul de Autism Marea Neagră din Constanța și considerăm că demersurile au ca scop o activitate menită îmbunătățirii calității vieții persoanelor cu dizabilități și nevoi speciale”
– “această inițiativă menită să îmbunătățească condițiile de viață pentru persoanele cu dizabilități, este binevenită și trebuie sprijinită”
– „considerăm acest proiect de amenajare a unei plaje pentru persoane cu dizabilități ca oportun” – toate aceste mențiuni dovedesc faptul că Statul român își dorește DOAR la nivel declarativ realizarea și amenajarea primului astfel de sector de plajă din România.
– ”permitem desfășurarea evenimentului social pe plajă cu condiția respectării angajamentului că beneficiarii principali vor fi persoanele cu dizabilități și nevoi speciale, iar activitatea nu va fi una generatoare de venituri și că vor fi respectate condițiile tehnice de utilizare a plajei așa cum sunt specificate în legislația în vigoare” – mențiune care dovedește clar că Statul român (prin ABADL) a înțeles că acest sector de plajă va asigura servicii gratuite pentru persoanele cu dizabilități
– „propunem alocarea unei suprafețe de plajă cu deschidere de 200 m în zona oraș Constanța, acolo unde suprafață a fost mărită și este liberă de sarcini. Zona de plajă de la capătul str. Yokohama colț cu str. Salonic unde gradul de aglomerare este mult mai mic, iar drumul asfaltat ajunge până la limita plajei. Plajă are o deschidere la vest de 200 m și o suprafață totală de peste 20.000 mp care poate fi pusă la dispoziția Asociației”- mențiune care dovedește că Statul român a propus în mod direct sectorul de plajă, într-o zonă convenabilă juridic și neaglomerată, care poate fi pusă la dispoziție pentru realizarea proiectului.
– ”promovarea proiectului va menționa ca parteneri în inițiativa socială: Ministerul Mediului, Administrația Națională Apele Române, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral” – mențiune care dovedește intenția clară a Statului român (ABADL) doar de a se afișa ca partener în cadrul acestui proiect destinat realizării de facilități pentru persoanele cu nevoi speciale.

”Mi-a fost solicitat în cadrul audienței la ABADL un preț de 12 lei / mp, în condițiile în care agenți economici aflați în aceeași zona de plajă și mult mai bine poziționați plătesc între 1 leu și 2 lei mp, iar în cea mai aglomerată stațiune de pe litoralul românesc Mamaia se plătesc sume de 10 lei mp. În 2017, cu ajutorul familiilor care au copii cu dizabilități, am curățat întreaga zonă de plajă de vegetație și mizerii și am adunat peste 20 de camioane de gunoi, pentru ca în momentul de față Statul român încearcă să ofere această zonă de plajă unor comercianți”, relatează psihologul Adrian Geamănu.

Plaja terapeutică urma să fie realizată din do naţii şi sponsorizări şi ar fi cuprins: spații pentru terapie prin sport și muzică (meloterapie), rampe de acces, grădină senzorială de relaxare, locuri de joacă, zone de stimulare auditivă, vizuală și tactilă, alee senzorială, atelier de olărit, spațiu pentru terapie canină, scaune mobile plutitoare, zone de șezlonguri, zone de cearceafuri.

Adaugă un Comentariu

*