Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 12, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » REVOLTĂTOR: Autorităţile din România au negat jocul morţii până când s-au sinucis doi copii!

REVOLTĂTOR: Autorităţile din România au negat jocul morţii până când s-au sinucis doi copii! 

baieti sinucigasi

A trebuit să se sinucidă doi copii pentru ca autorităţile din România să admită că jocul online „Balena Albastră” a ajuns şi în ţara noastră! Pe 27 martie 2017, un băiat de 11 ani din Dâmboviţa şi altul de 14 ani din Satu Mare s-au spânzurat în podul casei, iar apropiaţii cred că gestul lor a avut legătură cu „Balena Albastră”. Acum, se vorbeşte că mai există cel puţin trei copii din Dâmboviţa care primesc consiliere psihologică după ce au accesat „Balena Albastră”. Noroc că în cazul lor părinţii le-au observat rapid schimbările de comportament!

„Primii care pot să-i ajute pe tineri sunt părinţii, pentru că sunt cei mai apropiaţi şi pot să observe orice schimbare de comportament. Adolescenţii se manifestă diferit – fie sunt foarte irascibili, fie nu vor să comunice, se îmbracă diferit sau se dedică anumitor activităţi. Părinţii trebuie să fie atenţi la aceste schimbări şi să afle de la copil, în mod prietenos şi diplomat ce se întâmplă cu el. Nu trebuie să fie agresivi şi să-l certe, să-l ia la întrebări. Reproşurile nu-şi au rostul. Acestea nu vor face decât să întărească convingerea copilului că este neînţeles”, a explicat, pentru Adevărul, psihologul Keren Rosner.

Cu 10 zile înainte să se sinucidă cei doi băieţi, cinci elevi din Iaşi au ajuns în stare gravă la spital, după ce au îndeplinit se pare o misiune primită în cadrul aceluaiaşi joc al morţii. Autorităţile au anunţat atunci că nu au putut face o legătură între „Balena Albastră” şi cei cinci copii. Ba, chiar au lăsat să se înţeleagă că jurnaliştii exagerează, fiindcă jocul ar necesita să cunoşti limba rusă, ceea ce ar fi ca o barieră pentru tinerii români. Gravă scăpare!

CITEŞTE ŞI: Elevul care s-a sinucis în Dâmboviţa povestea că joacă „Balena Albastră”. De ce nu s-a sesizat nimeni?

A urmat, pe 20 martie, un alt caz, la Timişoara. O fată de 13 ani le-a relatat părinţilor şi apoi anchetatorilor că a accesat „Balena Albastră”, iar în momentul în care nu a acceptat să îndeplinească sarcinile trasate a fost grav ameninţată de administratorii jocului. Ulterior, poliţiştii au anunţat că puştoaiaca a inventat această poveste fiindcă voia să obţină un telefon nou.

Săptămâna aceasta, după tragediile din Dâmboviţa şi Satu Mare, care l-au determinat pe ministrul de Interne să vorbească despre un fenomen care îngrijorează şi a cerut „supraveghere atentă”, a ieşit la iveală că şi în judeţul Argeş au existat situaţii stranii. Nouă elevi din aceeaşi şcoală au venit la cursuri, cu mai multe zile în urmă, cu tăieturi pe mâini. La fel, un băiat din comuna Hârtieşti! Luat la întrebări, acesta le-a spus dacălilor că s-a zgâriat în timp ce se juca cu o riglă. De ce nu s-a spus despre aceste cazuri chiar din ziua când s-au întâmplat, ci abia după ce ministrul de Interne a cerut vigilenţă?

CITEŞTE ŞI: Jocul „Balena Albastră” a omorât un copil de 11 ani din Cazaci

Platformele pe care se joacă „Balena Albastră“ trebuie să blocheze conturile care se arată interesate de provocare, a declarat pentru Adevărul medicul primar psihiatru Gabriel Crumpei – doctor în psihologie.

„Jocul acesta este un fel de isterie în grup pe care o întâlneam altădată în cămine sau în leagăne, acolo unde, dacă se sinucidea un puber, mai apăreau încă un caz-două. Dacă atunci se putea controla situaţia, pentru că ştiai cu cine se însoţeşte copilul tău, acum, în mediul online, nu prea mai este această posibilitate. Totuşi, autorităţile trebuie să facă un apel public, să anunţe ce se întâmplă şi, acolo unde e cazul, să blocheze aceste platforme, aceste conturi“, spunea, pe 15 martie, dr. Gabriel Crumpei.

Indiferent câte semnale s-au tras, nu s-a întâmplat nimic până ce s-au sinucis doi băieţi, pe 27 martie, iar cercetările întreprinse au stabilit că aceştia obişnuiau să se joace online! Alexandru din Satu Mare a postat pe o reţea de socializare, cu puţin înainte să se spânzure, următorul mesaj: „Viața este ca un joc cu nivele unul mai greu ca altul. Oare se merită să continuăm jocul dacă până acum n-am vrut să ne obişnuim cu greutatea munților pentru a-i muta în viitor? De acum nu mai are rost”.

CITEŞTE ŞI: Teribilism sau misiune din „Balena Albastră? 10 copii din Argeş s-au tăiat pe braţe”

La semnalul dat de ministrul de Interne Carmen Dan, poliţiştii din toată ţara s-au trezit brusc. Au renunţat la negare şi au început o campanie de prevenire. Pur şi simplu, văd lucrurile altfel! De asemenea, s-au constituit grupuri de lucru inter-instituţionale pentru a identifica cele mai bune măsuri pentru reducerea gradului de victimizare a copiilor, urmare accesării jocurilor virtuale cu conţinut nociv care conduc la tragedii, cu precădere în rândul elevilor de ciclu primar și gimnazial.

Sfaturi pentru copii:

– Fiți prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învațați ori locul de muncă.
– Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le și cunoașteți în realitate.
– În cazul în care persoane cu care comunicați pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumați alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceți rău, anunţați apropiații și faceți o sesizare la Poliție!
– Nu acceptați niciodată să vă întâlniți direct cu o persoană cunoscută pe Internet – oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice.
– Nu spuneți parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise.
– Manifestați atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni.
– Evitați postarea pe Internet a fotografiilor personale.
– Aveți în vedere că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
– Nu instalați pe calculator programe sau aplicaţii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail! Ele pot conţine viruși şi pot produce pagube irecuperabile.
– În cazul în care primiți pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideți! De asemenea, nu accesați link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje.

Sfaturi pentru părinţi:

– Discută zilnic cu copilul tău! Încurajează-l, admiră-l, susține-l! Fii primul care îl întreabă ce îl doare! Oferă-i timp! Internetul nu poate înlocui afecțiunea, comunicarea și educația pe care doar tu i le poți oferi!
– Supraveghează activitatea sa din mediul virtual și folosește internetul împreună cu el!
– Staţi de vorbă cu copiii dumneavoastră despre riscurile care ar putea să vină din participarea la provocări online. Ei ar putea să cadă pradă presiunii grupului și să nu conștientizeze riscurile la care se expun.
– Monitorizați aplicațiile pe care copilul dumneavoastră le folosește. Descărcați-le și utilizați-le, astfel încât să înțelegeți cum funcționează și ce rol au. Acest lucru vă va permite să aflați cu cine vorbește copilul în spațiul virtual.
– Fiți la curent cu ceea ce se întâmplă pe rețelele de socializare.
– Instalați un sistem de monitorizare care vă va permite să supravegheați activitatea copiilor pe internet.
– Manifestați atenție la cercul de prieteni ai copilului.
– Stabilește de comun acord un program de utilizare a calculatorului și oferă-i alternative de petrecere a timpului liber!
– Fiţi atenţi la schimbările lui de comportament!
– Observă dacă are semne, cuvinte, pictograme desenate pe mâini, pe cărți, pe caiete!
– Discută cu profesorii lui și apelează la autorități când ai nevoie de sprijin în gestionarea oricărei situații!

Sfaturi pentru profesori:

– Fii „familia” de la școală!
– Vorbește deschis cu elevii tăi!
– Arată-le că îți pasă de experiențele, emoțiile și frământările lor!
– „Dă mâna” cu familiile lor și îndrumați-le împreună pașii în incursiunea vieții!
– Forța ta de creație, de educație și de formare îi poate feri de orice problemă!
– Fii tu răspunsul curiozității lor!
– Fii atent la schimbările de comportament ale elevilor!
– Observă dacă au semne, cuvinte, pictograme desenate pe mâini, pe cărți, pe caiete!

Adaugă un Comentariu

*