Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, octombrie 31, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » REVOLTĂTOR: România s-a făcut de râs la Expoziţia Universală din Italia, cu kitsch-uri pe post de costum popular

REVOLTĂTOR: România s-a făcut de râs la Expoziţia Universală din Italia, cu kitsch-uri pe post de costum popular 

Sursa foto: www.identitatea.ro

Imaginea costumului popular românesc a fost pângărită la Expoziţa Universală „EXPO MILANO 2015″, ce se desfăşoară în perioada 1 mai – 31 octombrie în Italia. Mai multe asociaţii au protestat împotriva Ministerului de Externe al României care a permis ca frumuseţea iei şi costumului popular românesc să fie alterată.

Spiritele s-au aprins în momentul în care au fost văzute la pavilionul României trei tinere, de altfel frumoase, care îi întâmpinau pe vizitatori îmbrăcate în ţinute moderne pe post de straie tradiţionale. Fotografiile cu cele trei fete îmbrăcate cu bluze care nu aveau nimic în comun cu portul tradiţional românesc i-a indigat pe membrii comunităţii online dedicată iei şi costumului popular „La Blouse Roumaine”. Reprezentanţii acestui for consideră că, prin această prezentare, s-a adus un deserviciu României. Să ieşi în faţă cu trei bluze urâte, de o calitate îndoielnică şi să le numeşti tradiţionale este revoltător în opinia reprezentanţilor „La Blouse Roumaine”.

Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea comunităţii, a declarat că alegerea acelor costumaţii şi prezentarea lor drept „ii tradiţionale” nu este un câştig pentru imaginea ţării noastre. În România există mulţi artizani populari şi atâtea colecţii vechi cu care ne puteam mândri în faţa lumii întregi la expoziţia internaţională de la Milano! Mai precizează Andrea Diana Tănăsescu că, la Expoziţia Universală de la New York, desfăşurată în 1939, marea artistă Maria Tănase a fost îmbrăcată într-un elegant costum popular sută la sută autentic. Ţinuta a fost aleasă de însăşi Dimitrie Gusti, preşedintele Academiei Române din acea perioadă.

Adaugă un Comentariu

*