Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, octombrie 31, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » NEMULŢUMIRE: Românii din Diaspora, obligaţi să plătească asigurări de sănătate în ţară

NEMULŢUMIRE: Românii din Diaspora, obligaţi să plătească asigurări de sănătate în ţară 

Daniel Ţecu - preşedinte FADERE (Foto: www.rgnpress.ro)

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a luat astăzi poziţie faţă de noile reglementări prevăzute în Codul Fiscal ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, prin care fiecare cetăţean român din străinătate, dar cu domiciliul în ţară, va fi obligat să achite asigurări sociale de sănătate, respectiv 5,5% din salariul minim pe economie, adică 800 lei anual.

„Românii din străinătate își câștiga banii cu trudă și cu mari sacrificii, mulți dintre ei fiind nevoiți să își lase în țara copiii sau o parte din familie. Avem și români care își plătesc cu greu cheltuielile pentru chirie sau întreținere, dar fiecare face eforturi să pună un bănuț deoparte pentru a-și ajuta familia de acasă. În această situație, atitudinea statului român ar trebui să fie una de apreciere”, a declarat Daniel Tecu – președinte FADERE.

Potrivit Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa, în acest moment, sunt trei milioane de români care lucrează în Europa, dar care au domiciliul stabil în România şi rezidenţă într-o altă ţară. Aceştia plătesc o asigurare de sănătate în ţara unde lucrează şi nu este cinstit să o plătească şi în România.

„Pe de altă parte, un număr mare dintre românii din afara granițelor, chiar dacă nu și-au cerut cetățenie în țara în care lucrează, vizitează România destul de rar și doar în concedii. Sunt familii care merg în țară o dată la 5 sau 10 ani și, totuși, rămân cetățeni români cu speranța că într-o zi în România va fi mai bine și ei se vor întoarce acasă.

Este evidentă încercarea statului român de a găsi forme prin care să smulgă cât mai mulți bani de la românii din Diaspora. Cu doar câteva luni în urmă, premierul Victor Ponta spunea că soluția pentru ca România să scape de sărăcie ar fi ca fiecare român din străinătate să plătească lunar câte 10 euro”, se arată într-un comunicat FADERE.

3 Răspunsuri la NEMULŢUMIRE: Românii din Diaspora, obligaţi să plătească asigurări de sănătate în ţară

 1. cetateanu'

  Daca au drept de vot atunci sa plateasca si impozit. Ca rasplata pentru ce-au votat de la distanta cei pe care i-au votat ii pun acum la plata.

   
 2. tovarasu

  deci ai spus doua prostii una dupa alta,atunci romania sa iasa din ue..si stai linistit ca atunci cand intru in tara platesc asigurare..Si sa stii cetetean destept al romaniei ca eu platesc taxele si in tara mea

   
 3. dezgustatul

  Aceasta dispozitie deja controversata risca sa aduca in discutia forurilor internationale caracterul legal ori nu al obligatiei de DUBLA asigurare de sanatate. Personal sunt extrem de dubitativ…

   

Adaugă un Comentariu

*