Știri, Muntenia-Sud, România|luni, mai 25, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » REZULTATELE NEGOCIERII CU FMI! Carburanţii se scumpesc din 2014, accizele se actualizează cu rata inflaţiei

REZULTATELE NEGOCIERII CU FMI! Carburanţii se scumpesc din 2014, accizele se actualizează cu rata inflaţiei 

ponta si chitoiu

Carburanţii se scumpesc din 2014, incluzându-se în preţ şi o taxă suplimentară pentru construcţia de autostrăzi, scrie Gândul.info. Guvernul pune impozit pe „construcţii speciale” şi reia discuţia despre posibila scădere a CAS cu 5% la jumătatea anului viitor. Salariile nu vor creşte uniform pentru toţi bugetarii, însă pensiile se majorează cu 3,76%. Salariul minim pe economie creşte cu 100 de lei, în două tranşe: la 850 de lei de la 1 ianuarie şi la 900 de lei de la 1 iulie. Acestea sunt concluziile negocierilor purtate de Guvern cu FMI timp de aproape două săptămâni, anunţate de premierul Victor Ponta şi de ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, în această seară.

Ce taxează Guvernul în 2014 să aducă bani la buget

Prima măsură pentru a aduce mai mulţi bani la buget în 2014 va fi majorarea tuturor accizelor cu rata inflaţiei. În vară, Guvernul a majorat prin OUG accizele la alcool şi a eliminat excepţia accizării produselor de lux – bijuterii, ambarcaţiuni, limuzine etc. Până la adoptarea bugetului, acestea vor creşte din nou. „Ca măsuri de creştere a veniturilor vom indexa accizele în funcţie de rata inflaţiei. Din fericire, a avut o cotă scăzută”, a anunţat Victor Ponta.

Întrebat ce impact va avea măsura, ministrul Finanţelor a fost, deocamdată, evaziv, arătând că nu cunoaşte încă procentul cu care se vor majora accizele. „Luăm acciza la 1 octombrie 2012 la care aplicăm inflaţia potrivit INS. Vom face calculul asupra impactului cât inflaţia ne va fi comunicată de INS. Luăm inflaţia la data când calculăm bugetul”, a spus Chiţoiu.

Benzina se scumpeşte de două ori: creşte acciza şi se aplică şi una nouă

În cazul combustibililor, majorarea se va aplica în două tranşe. Dincolo de creşterea cu rata inflaţiei, Ponta a anunţat „o acciză de 7 cenţi pentru un litru de combustibil pentru marile proiecte de infrastructură rutieră”. Mai exact, Guvernul a adoptat ideea lansată de liberalul Relu Fenechiu de a taxa suplimentar fiecare litru de combustibil pentru a strânge la buget bani pentru construcţia de autostrăzi. Dacă Fenechiu a făcut calculele cu 10 eurocenţi pe litru, Ponta a decis, după discuţiile cu FMI să adauge 7 cenţi la litru.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Răspuns la REZULTATELE NEGOCIERII CU FMI! Carburanţii se scumpesc din 2014, accizele se actualizează cu rata inflaţiei

 1. moshu49

  una se scumpeşte, alta creşte… OK!
  dar ce faci pentru relansarea economiei, de unde venituri fără investiţii guvernamentale?
  tot din împrumuturi îi ţii pe pensionari şi amploaiaţi?
  cît despre relaxare fiscală mai la vară, după europarlamentare şi spargerea useleului dacă în sem. I va curge cu lapte şi miere iar prezidenţialele o vor suporta.
  trebuie să fii cretin sau rău intenţionat să bugetezi numai din taxe şi impozite, aţa tot se va rupe.
  totul este o demenţă! :(
  să’ţi fie ruşine, Traian Băsescu! 😉

   

Adaugă un Comentariu

*