Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, februarie 28, 2020
Sunteți Aici Home » POLITIC » ROMÂNIA POATE PIERDE FONDURI EUROPENE DE 5 MILIARDE DE EURO! Europarlamentarul Petru Luhan susţine că Guvernul nu are soluţii salvatoare

ROMÂNIA POATE PIERDE FONDURI EUROPENE DE 5 MILIARDE DE EURO! Europarlamentarul Petru Luhan susţine că Guvernul nu are soluţii salvatoare 

petru luhan

Europarlamentarul român Petru Luhan atrage atenţia Guvernului României că noile reguli europene privind cheltuirea sumelor alocate pentru perioada de programare 2011 – 2013 riscă să lase România fără 5 miliarde de euro.

Este greu de crezut că țara noastră poate absorbi sumele puse la dispoziție de către Uniunea Europeană, având în vedere că avem la dispoziție mai puțin de 3 ani în care aceste fonduri mai sunt la dispoziția noastră.

„Sunt din ce în ce mai multe voci care afirmă că nu doresc ca România si Slovacia să beneficieze de regula N+3. Această regulă ne-ar permite să beneficiem de încă un an pentru a cheltui fondurile europene. Economic, păstrarea regulii N+2 poate însemna o pierdere de 4,5 până la 5 miliarde de euro pentru țara noastră.

Mă îngrijorează faptul că în momentul de față, Guvernul României nu are absolut nici o soluție alternativă pentru a absorbi aceste sume de bani. Cer pe această cale Guvernului să acționeze urgent pentru elaborarea de propuneri către Comisia Europeană. Este de datoria Guvernului să vină cu soluții viabile pentru utilizarea acestor bani și un eșec al acestora poate însemna ratarea unei șanse foarte importante de a stimula economia românească și de a crea locuri de muncă”, a declarat europarlamentarul Petru Luhan, membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regionala a Parlamentului European.

Ce presupune regula N+3?

Regula N+2 / N+3 este o regulă stabilită de către Comisia Europeană pentru România, Bulgaria și cele 10 State Membre care au aderat în 2004. Pentru fondurile europene alocate în fiecare dintre anii perioadei 2007-2010 a funcționat regula N+3, iar pentru perioada 2011-2013 se aplică regula N+2. Astfel, sumele de bani alocate de Comisia Europeana pentru anul 2007 (anul n), pentru un anumit program, au putut fi cheltuite până la sfârșitul anului 2010 (anul n+3). Același raționament este valabil și pentru anii 2008, 2009 și 2010.

Începând cu anul 2011, se aplică regula N+2, ceea ce înseamnă că sumele alocate pentru intervalul 2007-2013, pot fi utilizate până la sfârșitul anului 2015.

Adaugă un Comentariu

*