Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, iunie 6, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » SANCŢIUNI: Angajatorii dâmboviţeni nu le plătesc salariaţilor sporul de noapte

SANCŢIUNI: Angajatorii dâmboviţeni nu le plătesc salariaţilor sporul de noapte 

Marius Lixandru - inspector şef ITM Dâmboviţa

23 de angajatori din judeţul Dâmboviţa au fost sancţionaţi de inspectorii ITM cu avertismente şi amenzi în valoare de 150.000 de lei, ca urmare a faptului că nu le-au acordat salariaţilor sporul de noapte şi neevidenţierea programului de lucru, dar şi pentru muncă la negru. Practic, au fost găsite la lucru, în cadrul a 10 agenţi economici din domeniul construcţii şi comerţ, 16 persoane care nu aveau întocmite documentele legale de angajare.

„Cu ocazia organizării campaniei privind identificarea muncii nedeclarate şi a verificării condiţiilor de muncă la lucrările cu risc de cădere de la înălţime în cadrul societăţilor de construcţii s-a urmărit şi modul în care se respectă timpul de muncă şi timpul de odihnă, repausul săptămânal şi repausul zilnic, garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară. Au fost controlate 15 unităţi. La 4 dintre acestea au fost identificate 10 persoane muncind fără forme legale, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 100.000 de lei. Pe lângă munca la negru, s-a constatat lipsa evidenţei timpului de lucru şi neiniţierea negocierii contractului colectiv de muncă la unităţile cu mai mult de 20 de salariaţi, pentru care s-au dispus măsuri de intrare în legalitate”, se arată într-un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost constatate 33 de deficienţe pentru care s-au dispus măsuri de remediere şi au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale: 27 de avertismente şi patru amenzi totalizând 17.000 de lei, în special pentru lipsa echipamentului individual de protecţie şi a elementelor de siguranţă pentru lucrul la înălţime.

Adaugă un Comentariu

*