Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, august 12, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » SANCŢIUNI MAI BLÂNDE pentru cei care votează de mai multe ori în ziua alegerilor!

SANCŢIUNI MAI BLÂNDE pentru cei care votează de mai multe ori în ziua alegerilor! 

alegeri k

Noul Cod penal, aplicabil deja de aproape o luna, stabileste pedepse usor mai mici fata de vechile reguli in materie pentru cei care incalca regulile privind alegerile electorale.

Astfel, conform prevederilor legale, cei care incredinteaza urna speciala altor persoane decat membrilor biroului electoral al sectiei de votare (BSV) sau cei care transporta urna speciala fara a face parte din BSV vor fi pedepsiti acum cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi, desi pana la 1 februarie fapta se sanctiona cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

De asemenea, in cazul in care o persoana impiedica, prin orice mijloace, liberul exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales, ea va fi pedepsita cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Aceeasi pedeapsa o vor primi si cei care promit sau ofera bani si alte bunuri materiale in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau nu o anumita lista de candidati ori un anumit candidat. In plus, acestora li se vor interzice si anumite drepturi.

Aceasta in conditiile in care vechiul Cod penal prevedea ca infractiunile de mai sus se pedepseau cu inchisoare stricta de la un an la 5 ani.

Cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani vor fi pedepsiti si cei care voteaza fara a avea acest drept, cei care voteaza de doua sau mai multe ori, precum si cei care introduc in urna mai multe buletine de vot decat are dreptul un alegator. De asemenea, cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza utilizarea unei carti de alegator sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Si in aceste situatii, pedeapsa era mai mare, vechiul Cod stabilind inchisoare stricta de la un an la 5 ani.

Mai mult decat atat, in aceste cazuri sanctiunea nu doar a scazut, prin comparatie cu reglementarile anterioare, ci s-a introdus si simpla amenda, la care se adauga si interzicerea exercitarii unor drepturi. „Fapta persoanei (…) se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi”, se mentioneaza in noul Cod.

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Adaugă un Comentariu

*