Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, februarie 26, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » Sancţiunile disciplinare aplicate de angajatori pot fi contestate la instanţă

Sancţiunile disciplinare aplicate de angajatori pot fi contestate la instanţă 

magistrat k

De anul trecut, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că o instanţă de judecată are dreptul să înlocuiască o sancţiune disciplinară prea drastică aplicată unui salariat cu alta mai potrivită, în raport cu fapta comisă.

Decizia instanţei căreia i se adresează angajatul poate fi de menţinere a sacţiunii disciplinare, de înlocuire a acesteia cu o alta mai blîndă, dar poate fi şi anulată parţial ori chiar integral, dacă se constată că s-a comis un abuz. Potrivit Codului Muncii, angajatorul care apreciază că un salariat a comis o abatere disciplinară îl poate sancţiona.

Măsurile aplicabile sînt: avertismentul scris, retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător poziţiei în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile, reducerea salariului de bază pe o perioadă cuprinsă înte 1 şi 3 luni, cu 5% – 10% reducerea salariului de bază şi, după caz, a indemnizaţiei de conducere, pe o perioadă de la 1 la 3 luni, cu 5% – 10%, iar ultima sancţiune şi cea mai drastică poate fi desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Nu este permisă aplicarea unei sancţiuni disciplinare, în afara avertismentului scris, fără a avea loc o cercetare prealabilă.

Sursa: Curierul Zilei

Adaugă un Comentariu

*