Știri, Muntenia-Sud, România|joi, aprilie 15, 2021
Sunteți Aici Home » SOCIAL » „Săptămâna prevenirii criminalităţii” a ajuns la ediţia a VII-a

„Săptămâna prevenirii criminalităţii” a ajuns la ediţia a VII-a 

Atât la nivelul întregii ţări, cât şi la nivel judeţean, cu implicarea structurilor de analiză şi prevenire a criminalităţii, ordine publică şi poliţie rutieră, se vor desfăşura activităţi preventive structurate pe diferite domenii, fiecare zi având o altă temă, astfel:
• Prevenirea delincvenţei juvenile – 24.09.2012
• Prevenirea victimizării minorilor – 25.09.2012
• Prevenirea infraciunilor de furt – 26.09.2012
• Prevenirea infraciunilor de tâlhărie – 27.09.2012
• Siguranţa rutieră – 28.09.2012

Scopul principal al activităţilor derulate de efectivele inspectoratului în această săptămână este conştientizarea de către cetăţean a ideii că siguranţa personală este o problemă care ar trebui să-l preocupe în primul rând pe el, iar efortul poliţiei de reducere a numărului de infracţiuni poate şi ar trebui să fie sprijinit de efortul comunităţii în ansamblul ei.

Experienţa demonstrează că organizarea unei activităţi preventive eficiente, oricâte eforturi şi sacrificii ar pretinde, este incomparabil mai uşor de realizat şi mai puţin costisitoare decât munca de combatere a infracţiunilor.

Pentru atingerea obiectivelor acestei campanii, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa se vor desfăşura următoarele activităţi:

1.Pentru prevenirea delincvenţei juvenile, domeniu rezervat zilei de 24.09.2012, se va organiza în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, la Centrul de Prevenire a Criminalităţii o întâlnire cu elevi de liceu. De asemenea, vor fi organizate activităţi preventive pe aceeaşi temă cu elevi în unităţile de învăţământ gimnazial şi liceal din judeţ.

2. Pentru prevenirea victimizării minorilor, domeniu rezervat zilei de 25.09.2012, se va organiza în parteneriat cu Organizaţia Salvaţi Copiii, o activitate interactivă cu elevi de gimnaziu pe tema prevenirii violenţelor, la Centrul de Prevenire a Criminalităţii. Activităţi pe aceeaşi temă se vor organiza şi la nivel local, în unităţile de învăţământ.

3. Pentru prevenirea infracţiunilor de furt domeniu rezervat zilei de 26.09.2012, se vor organiza următoarele:
– Campanii stradale de informare a populaţiei cu privire la furturile din auto/de auto la nivelul municipiilor şi oraşelor din judeţ, în parteneriat cu Groupama Asigurări Târgovişte.
– Afişare de materiale educativ-preventive la scara blocurilor pentru prevenirea furturilor din locuinţe.
– Campanii stradale de sensibilizare a populaţiei din mediul rural cu privire la furturile din gospodării (prin discuţii cu cetăţenii şi distribuire de materiale educativ-preventive, stradal sau prin introducerea în cutiile poştale).

4. Pentru prevenirea infracţiunilor de tâlhărie, prioritate locală, domeniu rezervat zilei de 27.09.2012, se vor organiza următoarele activităţi:
– Întâlnire cu beneficiarii Centrului Social Sfânta Maria – Târgovişte.
– Întalniri cu persoane cu risc victimal ridicat organizate în parteneriat cu instituţii /organizaţii de la nivel local care au ca beneficiari asemenea persoane (centre sociale, unităţi de învăţământ amplasate in zone cu risc, etc).

5. Pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră domeniu rezervat zilei de 28.09.2012 , se vor desfăşura următoarele activităţi :
– Întâlniri cu elevii la nivelul unităţilor de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, atât din mediul urban cât şi rural cu implicarea poliţiştilor din structurile de prevenire, poliţie rutieră şi secţii/posturi comunale de poliţie. Pe lângă subiecte precum situaţia accidentelor rutiere înregistrate în zona de competenţă, principalele cauze de producere, respectarea regulilor de circulaţie rutieră pe drumurile publice de către toţi participanţii la trafic, etc, se vor aborda şi cele referitoare la conducerea mopedelor pe drumurile publice.

– În zona unităţilor de învăţământ, sau în alte zone cunoscute cu risc criminogen ridicat se vor organiza campanii de informare a pietonilor (prin discuţii şi distribuire de flayere) cu privire la riscurile la care sunt expuşi dacă nu respectă regulile de circulaţie.

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii
Comisar şef de poliţie Neacşu Nina Tatiana

Adaugă un Comentariu

*