Știri, Muntenia-Sud, România|luni, mai 25, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » Sărbători, obiceiuri şi tradiţii de la Crăciun la Anul Nou

Sărbători, obiceiuri şi tradiţii de la Crăciun la Anul Nou 

Sub acest generic, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa găzduieşte în perioada 9 – 15 decembrie activităţi menite să ne poarte în satul tradiţional, un univers de sine stătător.

Cea mai importantă sărbătoare tradiţională din arealul românesc, Crăciunul, a reuşit să genereze fapte folclorice fără egal, care sunt legate în primul rând de un fenomen cosmic (ziua cea mai scurtă din an şi noaptea cea mai lungă) solstiţiul de iarnă.   Acum începe biruiţa luminii asupra întunericului, moment marcat prin numeroase  rituri, ceremonialuri şi obiceiuri închinate astrului solar.

Obiceiul colindatului care oferă specificitate sărbătorii şi o individualizează, este pe de o parte o datină străveche cu mult anterioară creştinismului,  fiind  iniţial, se pare, ” un ritual menit să pună în valoare forţa magică a cuvântului,  actului,  gestului precum şi a armoniei( ritm, melodie) chemate să modeleze favorabil noul ciclu calendaristic”. Potrivit concepţiei populare, colindătorii ne apar un  fel de vrăjitori, “oaspeţi buni” cu puterea de a săvârşi miracole aducând în fiecare casă sănătate şi fericire.

Vor fi prezenţi la activităţile organizate de Centrul Judeţean pentru Cultură elevi şi cadre didactice din şcolile partene
1. Liceul Voievodul Mircea – 9 decembrie 2010, ora 14.00
2. Şcoala Coresi Targoviste – 10 decembrie 2010, ora 11.00
3. Şcoala Grigore Alexandrescu – 13 decembie 2010, ora 12.30
4. Şcoala Mihai Viteazul – 14 decembrie 2010, ora 12.00
5. Şcoala Ulmi – 15 decembrie 2010, ora 11.30

Adaugă un Comentariu

*