Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, iulie 15, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » SATUL FERESTRE, ÎNTRE TRADIȚIE ȘI UN VIITOR NESIGUR! Viața este dură, dar oamenii știu să reziste. VEZI VIDEO!

SATUL FERESTRE, ÎNTRE TRADIȚIE ȘI UN VIITOR NESIGUR! Viața este dură, dar oamenii știu să reziste. VEZI VIDEO! 

ferestre-runcu k

Nordul județului Dâmbovița este brodat din belșug cu frumuseți autentice, nealterate. Satul românesc de munte încă respiră a prospețime. Viața este dură, dar oamenii știu să reziste. Oftează, se închină și merg mai departe. Este un ciclu al existenței.

Zăbovim astăzi, stimați telespectatori, în satul Ferestre, comuna Runcu. Așezarea se deșiră până în vârful unui deal ce se ține bine după munte. Am găsit aici multă liniște. Ulița principală arată ca și acum 10 sau 20 de ani. Străbătută de firișoare de apă ce-și croiesc drum către vale.

În aceste zile de decembrie, oamenii fie stau în casă, la căldură și se gândesc la sărbători sau, mai departe, la primăvară, fie trebuluiesc pe lângă adăposturile de animale.

Am întâlnit în Ferestre mulți bătrâni. Tinerii, parcă intraseră în pământ. De fapt, obligați de viață, toți cei cu putere de muncă au plecat prin străinătățuri, rămânând în sat doar cei care nu au putut să-și rupă rădăcinile de pe aceste meleaguri.

Oamenii își țin singuri curajul. Se confruntă zi de zi cu tot soiul de greutăți, știute și neștiute. Sunt și ei, ca și noi, luați de val, dar toate le duc în spate. Nu au încotro. Femeile plâng după copiii care le-au plecat de acasă, dar se resemnează gândindu-se că pe acolo, pe unde sunt acum, câștigă bine și se vor întoarce în sat să-și facă un rost

VIDEO

În satul Ferestre, nu există dispensar și nici biserică. Localnicii s-au obișnuit cu aceste neajunsuri. S-au obișnuit să meargă să se caute de sănătate în satul de centru, la Runcu. Oamenii nu au o părere bună despre politicieni. Îi văd cam nepăsători, cam neimplicați în problemele cu care se confruntă țara.

Bătrânele din Ferestre cred că timpurile de odinioară nu se vor mai întoarce vreodată. Tradiții, obiceiuri, toate s-au pierdut rând pe rând… Zic femeile că tinerii au acum alte apucături. Puțini sunt cei cărora le pasă de o gospodărie, de munca la brazdă.

Satul era renumit odată pentru crescătorii de animale de aici. Se auzise până departe de cașul și cașcaveaua de Ferestre. Acum, sunt puțini cei carfe mai au vite, care se ocupă cu oieritul. Baci Ionică este unul dintre cei care a rezistat. Muncește împreună cu fratele său. În ziua când noi am filmat la Ferestre, turma era sus în vârful unui deal.

Problemele sunt multe și îl rup pe gospodar de la treburile de zi cu zi. Baciului Ionică mai că-i vine să se lase de oierit.

Dacă statul nu intervine rapid în sprijinul agricultorilor, multe îndeletniciri tradiționale vor dispărea. Tinerii din ziua de azi nu mai au aplecare spre creșterea animalelor. Li se pare prea mare corvoada.

Satul românesc rezistă prin oamenii săi. Rezistă datorită dragostei celor care nu se pot rupe de glie. Pământul pe care calcă este ca și trupul lor…

Adaugă un Comentariu

*