Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, aprilie 14, 2021
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » SCANDAL: Cum rişti să fii dat afară după ani buni de profesat din cauza diplomei de la Spiru Haret

SCANDAL: Cum rişti să fii dat afară după ani buni de profesat din cauza diplomei de la Spiru Haret 

Foto: media.realitatea.ro

In perioada 2009-2012 au terminat Facultatea Spiru Haret la formele de invatamant ID si FR peste 100.000 de absolventi. Dintre acestia, conform datelor oficiale, doar 8.662 au dat in judecata Spiru Haret si Ministerul Educatiei si au obtinut hotarari judecatoresti de recunoastere/eliberare diploma.

Răul nu vine niciodata singur…

Pe data de 20.05.2014 peste 25.000 de persoane au primit din partea angajatorilor (bugetari sau nu) somatii sa aduca diploma in original sau hotararea judecatoreasca, daca nu vor restitui toate sumele incasate ca si salarii, bonusuri si vor fi dati afara.

Scandalul diplomelor de la Spiru Haret a izbucnit în 2009, când Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei de la acea vreme, a anunţat că formele de învăţământ ID (învăţământ la distanţă) şi FR (fără frecvenţă) ale Universităţii Spiru Haret nu sunt autorizate şi funcţionează în ilegalitate. Culmea e că ministerul nu se obosise prea tare până atunci să le semnaleze acest lucru zecilor de mii de studenţi care urmau cursurile respectivelor forme de învăţământ. De fapt, nici nu ar fi avut cum din moment ce, din câte se pare, nu avea habar dacă formele respective de învăţământ sunt autorizate sau nu.

Conform unei declaraţii de anul trecut, Ecaterina Andronescu a cerut verificarea Universităţii Spiru Haret abia când a văzut cifra uriaşă de absolvenţi din anul 2009.

“În momentul în care s-au cerut formularele de diplome pentru absolvenţii anului 2009, universitatea aceasta a cerut 50.000 de diplome. Când am văzut, am spus că au greşit cu un ordin de mărime şi am cerut să verifice dacă cifra este corectă. Era, iar cu un an înainte se întâmplase acelaşi lucru. Şi atunci am încercat să vedem dacă toate aceste programe care aveau absolvenţi, funcţionează legal sau nu. O comisie pe care am trimis-o acolo a constantat că erau foarte multe programe de învăţământ la distanţă care nu erau autorizate”.

Din 2009 şi până în prezent, fiecare politician care a preluat funcţia de ministru al Educaţiei a promis o rezolvare, dar nici unul a reuşit să tranşeze în vreun fel problema absolvenţilor de la Spiru Haret. Între timp, sătui să mai aştepte, aceştia au început să dea în judecată ministerul şi universitatea.

Care sunt efectele în 2014…

Potrivit avocatilor, absolventii se afla in situatia de a fi dati afara de la locurile de munca pentru ca nu au cum sa demonstreze ca au studii superioare, adeverinta care tine loc de diploma de licenta fiind valabila doar un an.

“Problema s-a extins insa si asupra anilor 2010, 2011, 2012. Cei care sunt angajati in cadrul Ministerului Educatiei si vor sa sustina examenul de gradatie in invatamant sau examenul de titularizare, apar in sistemul de verificare cu diplome nerecunoscute.

Fara niciun avertisment si fara a aduce la cunostinta opiniei publice, MECTS a hotarat ca diplomele anterioare anului 2009 nu sunt valabile, in conditiile in care la vremea respectiva ARACIS nu functiona. Exemplul unei cliente este urmatorul: a absolvit Facultatea de Litere Spiru Haret, a lucrat ca suplinitor in invatamant, iar anul acesta voia sa isi depuna dosarul pentru examenul de titularizare.

La momentul depunerii dosarului cu actele necesare se face si o verificare in sistem a candidatului, ori in acest caz doamna apare cu diploma nerecunoscuta. Aceeasi doamna care profesase timp de trei ani in baza aceleiasi diplome”, explica avocat Marius Vicenţiu Coltuc.

Acesta doamna poate restitui o suma de 20.000 de lei. Deci, problema este extrem de grava si necesita rezolvare. Avocatul Coltuc spune că absolvenţii pot da în judecată statul şi după 5 ani, fiind singura modalitate de a rezolva această problemă.

 

Adaugă un Comentariu

*