Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, august 8, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » SCANDALOS! Pesta porcină este aproape de graniţa României, iar autorităţile sunt nepăsătoare!

SCANDALOS! Pesta porcină este aproape de graniţa României, iar autorităţile sunt nepăsătoare! 

porci

Mary Eugenia Pană, preşedinta Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România, susţine că autorităţile din ţara noastră nu au declanşat verificări în gospodăriile populaţiei, deşi s-au înregistrat, foarte aproape de frontieră, în Republica Moldova, focare de pestă porcină africană.

„Atragem atenţia asupra urgentării acestei acţiuni, dat fiind pericolul de introducere a virusului pestei porcine africane în România. Toate focarele identificate până acum în Republica Moldova au fost în gospodării ale populaţiei, apariţia bolii fiind confirmată tardiv, după moartea porcilor.

Pesta porcină africană este o boală cu răspândire rapidă şi mortalitate mare. Cheltuielile pentru eradicarea ei sunt imense. Din acest motiv, supravegherea în gospodăriile cu porci este o prioritate. La fel şi verificarea întărită a mişcării lor: prezenţa în tîrgurile cu animale (deşi a fost interzisă în anumite zone), verificarea curselor aeriene care sosesc din ţările în care evoluează pesta porcină africană, interzicerea deversării deşeurilor alimentare ale acestor curse în aeroporturile noastre, supravegherea deversării deşeurilor alimentare de pe vapoare, dezinfecţia rutieră a mijloacelor de transport la graniţele de risc şi altele.

Membrii asociaţiei noastre sunt în alertă maximă, convinşi că apariţia pestei porcine africane în România va fi un dezastru naţional, care va duce tot sistemul într-un faliment fără precedent. Solicităm clarificarea de urgenţă a mijloacelor de ecarisare în cazul în care mâine boala pătrunde în România. Solicităm vehement şi îndreptăţit să cunoaştem planul de aplicat în fiecare fermă, în caz de boală: cum vor ucide porcii, cu ce, unde îi vor neutraliza sau îngropa, dacă există sumele necesare pentru toate acţiunile – inclusiv repopularea şi cine va suporta pierderile de venit”.

Adaugă un Comentariu

*