Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 9, 2020
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » SCARLATINA, boală infecţioasă cu incidenţă maximă în luna noiembrie!

SCARLATINA, boală infecţioasă cu incidenţă maximă în luna noiembrie! 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: beautyhealthtips.in)

Scarlatina este o boală infecţioasă bacteriană determinată de tipuri variate de streptococ beta hemolitic de grup A care produc toxina eritrogena. Boala prezinta un caracter sezonier de toamnă-iarnaă şi primavară, cu incidentă maximă în luna noiembrie şi minimă în luna aprilie, având caracter epidemic la 5-6 ani. Oricine poate lua scarlatina, dar cei mai afectaţi sunt copiii cu vârsta între 5-12 ani. Scarlatina poate determina apariţia de focare în colectivităţile de copii preşcolari şi şcolari.

Debutul bolii este brusc, cu febra înaltă (39-40 grade Celsius), durere în gât, vărsături, dureri de cap, frison, stare generală modificată. La 1-2 zile de la debut apare eritemul caracteristic: pete roşii mici, aspre la pipăit, la baza gâtului şi torace, care ulterior se generalizează. Perioada de incubaţie este de 3-6 zile până la maxim 10 zile. Transmiterea se face direct pe cale aerogena, prin picaturile Flugge, care pot fi raspandite de bolnavi si purtatori asimptomatici si mai rar prin contact indirect prin obiecte si alimente contaminate.

Cazurile confirmate sau probabile sunt izolate si se instituie tratament cu antibiotic. Scarlatina de obicei este o boala usoara , insa fara tratament corespunzator poate duce la complicatii. Convalescentii vor fi urmariti prin medicul de familie sau de colectivitate privind efectuarea corecta a tratamentului si a controalelor de laborator precum si a controalelor clinice periodice pana la constatarea starii de sanatate.

Contactii de colectivitate sau de familie vor fi supravegheati de medic timp de 10 zile de la depistarea ultimului caz. Purtatorii depistati se trateaza in ambulatoriu timp de 10 zile cu Penicilina V. In colectivitatile de copii in care au aparut cazuri se va face triaj epidemiologic zilnic.Fostii bolnavi de scarlatina vor fi primiti in colectivitate pe baza avizului medical eliberat de medicul de familie. Dezinfectia in focar se efectueaza cu dezinfectanti uzuali.

Educatia sanitara adresata in special personalului didactic, parintilor si copiilor se refera la modul de transmitere si riscurile afectiunilor poststreptococice.

Sursa: DSP Dâmboviţa

Adaugă un Comentariu

*