Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, august 7, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » SCHIMBARE: CLM Târgovişte sterilizează câinii cu stăpân şi concesionează serviciul de gestionare a celor de pe străzi

SCHIMBARE: CLM Târgovişte sterilizează câinii cu stăpân şi concesionează serviciul de gestionare a celor de pe străzi 

caini adapost targoviste

Consilierii locali târgovişteni vor aborda, marţi – 31 martie, sperăm cu maximă responsabilitate, situaţia câinilor fără stăpân. Studiind ordinea de zi a şedinţei ordinare a forului legislativ municipal, am constat cu bucurie că, în sfârşit, s-a înţeles că fenomenul nu poate fi stopat dacă nu se umblă la cauză. Cu alte cuvinte, degeaba eutanasiem pe bandă rulantă, dacă nu luăm măsuri care să limiteze înmulţirea necontrolată.

Prin urmare, la propunerea primarului interimar Cristian Stan, Consiliul Local Municipal Târgovişte va subvenţiona activitatea de sterilizare a câinilor cu proprietari. Deţinătorii urmează să depună o solicitare în acest sens, după care vor primi un bon de ordine şi vor fi îndrumaţi spre cabinetele veterinare cu care se vor încheia contracte de prestări servicii. Acţiunea urmează să fie continuată şi în 2016.

„Pentru combaterea fenomenului câinilor fără stăpân, acţiunile autorităţii locale, oricât de bine conturate, structurate şi dirijate ar fi, nu pot avea rezultatele scontate în stăpânirea fenomenului dacă nu sunt întreprinse o serie de măsuri conexe. Este ştiut că bazinul din care este alimentat domeniul public şi privat al municipiului Târgovişte cu câini fără stăpân este gospodăria individuală a târgovişteanului într-o bună parte, dar şi gospodăriile cetăţenilor din zonele limitrofe, care aduc puii şi îi abandonează în preajma pubelelor din oraş, potrivit principiului fals că se va găsi un bun creştin să aibă grijă de ei. Această populaţie canină reprezintă noul val care se va înmulţi în interiorul urbei noastre”, se arată în raportul de specialitate ce însoţeşte proiectul de hotărâre.

Executivul a propus să se aloce anul acesta 100.000 de lei pentru subvenţionarea activităţii de sterilizare a câinilor cu stăpân.

CITEŞTE ŞI: „Primarii de la sate cer să se înfiinţeze adăposturi judeţene pentru câinii fără stăpân”

De asemenea, consilierii târgovişteni trebuie să ia mâine o decizie şi în ceea ce priveşte concesionarea serviciului pentru gestionarea câinilor fără stăpân din municipiul Târgovişte, pe o perioadă de 5 ani. În acest sens, există o solicitare din partea Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor „Sufleţel”, care lucrează cu mai multe fundaţii din Europa, iar anul trecut a trimis în adopţie internaţională peste 500 de câini scoşi din padocul public de la Aninoasa. În atare condiţii, Asociaţia se va înscrie cu siguranţă la licitaţia pe care o va organiza Primăria Târgovişte pentru concesionarea serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân. În acest moment, Asociaţia Sufleţel construieşte la Târgovişte un adăpost privat după model occidental, iar la finalizarea lucrărilor va demara la rândul său o amplă campanie de sterilizare gratuită a câinilor, cu şi fără stăpân.

CITEŞTE ŞI: „În adăpostul «Sufleţel» de la Târgovişte, câinii uită traumele prin care au trecut!”

Potrivit raportului de specialitate aferent proiectului de hotărâre, în Târgovişte se estimează a fi pe străzi 3.000 de câini fără stăpân, iar legea obligă consiliile locale să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii adăposturile publice, însă municipalitatea târgovişteană este în imposibilitatea respectării acestor dispoziţii. Cu alte cuvinte, concesionarea serviciului ar fi avantajoasă din punct de vedere financiar.

adapost caini sufletel

Răspuns la SCHIMBARE: CLM Târgovişte sterilizează câinii cu stăpân şi concesionează serviciul de gestionare a celor de pe străzi

  1. ninel

    Normele HG 1059/2013, art. 41 se refera la subventionarea partiala sau totala a sterilizarii cainilor cu stapan, de catre consiliile locale, pe baza unei cereri scrise.
    Masura trebuie popularizata prin mijloacele media locale( televiziuni si presa scrisa), ca oamenii sa fie informati.
    Reprezentantul comunitatii rome sa medieze pentru ca si cainii lor sa beneficieze de acest serviciu subventionat( identificare si sterilizare).

     

Adaugă un Comentariu

*