Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 2, 2020
Sunteți Aici Home » OPINII » Se risipesc furiile din România!

Se risipesc furiile din România! 

ion obagilaDupă ce s-a protestat timp de 25 de zile în Piaţa Victoriei contra Guvernului Grindeanu, başca un puişor de miting la Cotroceni, cu reversul „ieşi afară, javră ordinară”, după ce preşedintele Klaus Iohannis le-a dat cu tifla în cap PSD-iştilor, intrând peste ei în şedinţa de guvern şi arătându-le elefanţii, parcă vreo doi, bălăcărindu-i din toate poziţiile, îmbrăcându-le până şi geaca roşie, s-a pus acum de-o împăciuire. Înţelegerea de după remaniera Guvernului Grindeanu în ritm de 13, 14!

Mă apucă sila. Am urmărit reacţia liderilor coaliţiei de la putere, prezenţi la Palatul Cotroceni când au fost înscăunaţi noii miniştri, gestica, mişcarea… Ca la o comandă, Dragnea, Grindeanu şi Tăriceanu au făcut câţiva paşi în faţă. Uşor nesiguri, dar i-au făcut. Un soi de balet improvizat. În urma lor, a înaintat, încăpăţânat, şi Daniel Constantin – vicepremier şi copreşedinte ALDE, dar s-a retras apoi. o fi vreun semn rău pentru el?

Cei trei cavaleri ai apocalipsei dezlănţuite în centrul Capitalei au intrat spăşiţi, parcă prea cu capul între umeri, într-un cabinet, bătuţi uşor pe umăr, aproape părinteşte, de preşedintele Iohannis. Apoi, uşa s-a închis. Spectacolul s-a încheiat. Bang! Ce s-a discutat acolo, nimeni nu ştie. Încă. S-au lansat doar supoziţii, speculaţii. Este clar, pentru binele ţării, puternicii zilei au revenit la sentimente mai bune.

Iohannis a reuşit să anuleze ordonanţele, dar a rămas fără o casă. Dragnea, un pic mai trist. Procesul său merge înainte. Grindeanu rămâne premier, Tăriceanu încă se mai ţine pe poziţii, dar a înmuiat tonul. Rovana s-a întors în guvern. Până şi comisia condusă de Adrian Ţuţuianu a ieşit din stagiune. Piesa pare jucată destul…

Iubitorii de scenarii ar zice că totul a fost o făcătură. Şi au explicaţii. Ordonanţele de noapte au apărut când era mai în toi scandalul cu Coldea, Ghiţă şi Kovesi. Aproape că nimeni nu mai putea gestiona amploarea exploziei. Se declanşase o reacţie în lanţ. Instituţiile erau la grea cumpănă. Şi, uite aşa, a pornit insurecţia „DNA să vină să vă ia”! Coldea, cu tot cu binoamele şi abuzurile, a trecut undeva în spate, inclusiv la pensie. Locul i-a fost luat de protestul spontan şi nelimitat din Piaţa Victoriei, de vâlvătăile aprinse, tot spontan, dar şi fără autorizaţie în ţară.

Lupta anticătuşe s-a transformart într-o bătălie pentru cătuşe. Ghiţă, săracul, cu toate dezvăluirile sale care ne-au provocat fiori, nu a mai interesat pe nimeni. A trecut pe o linie moartă. Ca la români. Minunea ţine maximum trei zile. Acu’, fiindcă tot se liniştiră lucrurile, PSD-iştii critică mai puţin binomul. Nu mai vor sânge. Au trecut la şi altele dezincriminarea abuzului în serviciu, amnistia şi graţierea. Nu mai scot o vorbă. Şi, uite aşa, intrăm în normalitate. Nu a noastră. A lor!

S-a uitat de protocoale, de Coldea şi echipele mixte, de noianul de abuzuri vărsate la unele posturi tv şi în publicaţiile online. Politicienii s-au aşezat la masa tăcerii. Doar jurnaliştii mai zumzuie. Încă nu s-au dumirit. Cei neînregimentaţi! Încearcă să priceapă ce se întâmplă. Se mai pune de un miting prin ţară. Cam tardiv. Pentru sprijinirea Guvernului Grindeanu, căruia până şi Iohannis i-a urat bineţe!

Ne adunăm în stradă doar să arătăm, după ce s-a încheiat acest pseudo-război, că şi noi suntem mulţi. Mâine-poimâine, dacă apare iar vreun scandal cu generali, ofiţeri acoperiţi, procurori, protocoale, grupări oculte, punem din nou de-o ordonanţă sau un pui de decret, mai dăm drumul la stradă, la câinii de pază ai democraţiei şi, gata, încheiem povestea. Salvăm aparenţele.

Dacă totul a fost o făcătură, înseamnă că trăim cu adevărat în democraţie, doar în sistemul ăsta poţi beneficia de manipulări organizate profesionist, ca la carte. Ce am câştigat? Noi, nimic. Sistemul s-a pus la adăpost!

Ion Obăgilă

Răspuns la Se risipesc furiile din România!

  1. cesar

    Lasati „Agora” sa se manifeste – sa reinvatam de la anticii greci democratia.
    Adunarile publice se intruneau de trei ori pe saptamana si impreuna cu regale se dezbateau problemele cetatii- pro sau contra, ba chiar si votau prin ridicare de maini.

    Cat am pierduT din exercitiu civic!

     

Adaugă un Comentariu

*