Știri, Muntenia-Sud, România|marți, mai 26, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » SEMNAL: Activitatea inspectorilor de integritate ar putea fi viciată prin modificarea legii

SEMNAL: Activitatea inspectorilor de integritate ar putea fi viciată prin modificarea legii 

Foto: realitatea.net

Consiliul Naţional de Integritate a luat poziţie faţă de modificările ce se preconizează a fi aduse Legii nr. 170/2010, privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, şi atrage atenţie că se elimină sancţiunile ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor, astfel încât respectivele persoane să poată ocupa orice funcţie aleasă ori numită.

De asemenea, apreciază Consiliul Naţional de Integritate, amendamentele propuse se află în contradicție și cu Decizia Curții Constituționale nr. 418/2014, în care se arată faptul că „plecând de la premisa că intenția legiuitorului a fost aceea de a sancționa persoanele cu privire la care s-a constatat încălcarea regimului juridic privind incompatibilitățile sau conflictul de interese, fără a face vreo diferență între tipul funcțiilor elective deținute, Curtea constată că atribuirea pentru sintagma „aceeași funcție” a înțelesului unic de funcția care a generat starea de incompatibilitate sau conflict de interese este de natură să lipsească de eficacitate norma juridică respectivă, contrar spiritului Legii nr. 176/2010”.

Se mai precizează în comunicatul remis către mass-media că adoptarea propunerilor ar vicia considerabil activitatea inspectorilor de integritate, prin eliminarea completă a caracterului descurajator al sancțiunilor aplicate și ar genera lipsirea de conținut a măsurilor disciplinare care se aplică în cazul nerespectării prevederilor legale referitoare la incompatibilități și conflicte de interese, fapt ce ar nesocoti angajamentele asumate de România în contextul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Adaugă un Comentariu

*