Știri, Muntenia-Sud, România|luni, martie 18, 2019
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » SEMNAL: Animalele sălbatice au devenit pericol naţional fiindcă nu sunt hrănite!

SEMNAL: Animalele sălbatice au devenit pericol naţional fiindcă nu sunt hrănite! 

Sursa foto: www.glasul-hd.ro

Crescătorii de animale ameninţă că vin să protesteze în Bucureşti, dacă Guvernul nu răspunde strigătului lor de disperare prin măsuri concrete care să limiteze pagubele cauzate de sălbăticiuni. În ultimele zile, Federația Oierilor de Munte a primit zeci de semnale cu privire la distrugerile provocate de atacurile porcilor mistreți, ale lupilor și urșilor, atacuri care nu numai că omoară animalele domestice, dar pun într-un real pericol zeci de vieți omenești.

„Doar din rândul membrilor noștri, am fost informați de 29 de atacuri ale urșilor care s-au soldat cu 6 internări în spital și 1 decedat, din rândul ciobanilor. În județul Brașov au fost semnalate atacuri ale lupilor, numai în zona Săcele răpind 300 de oi în ultimele 7 zile.

Ne confruntăm cu o încărcătură excesivă pe habitate, ajungând ca în Platoul Bucegi să avem cu 317% mai mulți urși decât prevede legislația europeană, conform unui studiu privind diminuarea impactului dintre om și urs.

Principala problemă pleacă de la faptul că administratorii fondurilor de vânătoare nu hrănesc animalele, iar când o fac, utilizează carne și dulciuri expirate cu conținut ridicat de proteină în cazul urșilor, deși este interzis, stimulându-le premisele de a ataca animalele domestice, populația și crește capacitatea de a se înmulți ușor și repede”, se arată într-un comunicat remis de Federaţia Oierilor de Munte.

Crescătorii de animale atrag atenția că legislația existentă este greoaie, sunt sute de cereri de despăgubire care se depun la primării și rămân fără o rezolvare, iar cele care se soluționează primesc sume de bani mult diminuate, după luni de zile sau chiar ani.

„Constatăm cu durere că acțiunea de protest a ciobanilor din 15 decembrie 2015 a fost în zadar și se impune reluarea protestului, deoarece până în acest moment nu s-au operat modificări în legea nr. 407/2006 privind Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic cu modificările și completările ulterioare care să corecteze legislația”, precizează sursa citată.

Solicitările crescătorilor de animale:
– simplificarea procedurii de despăgubire asupra culturilor vegetale, pomilor fructiferi, pășunilor, efectivelor de animale domestice și plata de către gestionarii fondului de vânătoare pe raza căruia s-a produs dauna, inclusiv suportarea eventualelor penalități impuse de APIA și acordării acestora în timp util;
– inventarierea animalelor pe fiecare fond de vânătoare, habitat, dispunerea măsurilor de eliminare în regim de urgență a animalelor găsite în exces și asigurarea hranei animalelor rămase în habitat;
– recunoașterea mistreților ca distrugători;
– respectarea regimului proprietății stabilit în Constituția României;
– delimitarea fondului cinegetic doar în extravilan și utilizarea acestuia numai cu acceptul dat la notariat al proprietarului/utilizatorului terenului;
– introducerea în legislație a unor prevederi prin care dacă se constată infirmități cauzate de atacuri să se acorde pensie de întreținere, iar în cazul mortalităților, pensii de urmaș de către administratorii fondurilor de vânătoare din zona respectivă.

„Așteptăm să ne arătați că disperarea și strigătul nostru de ajutor a fost auzit, să luați în regim de urgență măsurile care se impun pentru reglementarea acestei situații, pentru că animalele sălbatice din fondurile de vânătoare au devenit un pericol naţional și este nevoie de aprobarea unei ordonanțe în regim de urgență”.

Răspuns la SEMNAL: Animalele sălbatice au devenit pericol naţional fiindcă nu sunt hrănite!

 1. liv

  OMUL este principalul distrugator al echilibrului ecosistemului- nimeni nu manageriaza nimic, e o devalmasie peste tot-
  Padurile sunt defrisate aberant, animalele salbatice sunt lipsite de hrana si migreaza catre comunitatile umane.
  Ursii, mistretii, zimbrii sunt o avutie nationala, sa ii lasam in habitatul lor si sa nu-i mai deranjam, dar suntem prea barbari si gasim mai degraba oportunitatea de a pune mana pe pusca………..
  Rugam Ministerul Mediului Apelor si Padurilor sa reglementeze legal sau penal dupa caz, problema abuzurilor in aceasta speta delicata.

   

Adaugă un Comentariu

*