Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 10, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » SEMNAL: Apa din fântâni este poluată cu nitraţi din cauza depozitării haotice a gunoiului de grajd!

SEMNAL: Apa din fântâni este poluată cu nitraţi din cauza depozitării haotice a gunoiului de grajd! 

Foto: media.tvrnews.ro

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a organizat joi, 5 martie 2015, la Ploieşti, un workshop cu tema „Reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole a apelor și solului – Aspecte privitoare la implementarea proiectului «Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți» în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia”.

Prezentă la eveniment, Graţiela Leocadia Gavrilescu – ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a precizat că va depune toate eforturile pentru ca proiectul să fie continuat şi în 2016, astfel încât tot mai multe localități să poată accesa aceste fonduri și să rezolve problemele cauzate de depozitarea necorespunzătoare a gunoiului de grajd.

„Sănătatea este în primul rând o problemă de mediu. Invit toate autoritățile locale să vină cu proiecte la Minister și vă asigur că vom depune toate eforturile ca aceste proiecte să obțină finanțările necesare care să rezolve problemele locale”, a declarat Graţiela Leocadia Gavrilescu.

seminar poluare 1Pericolele infestării apelor cu nutrienți

Nitraţii și nitriții sunt substanțe folosite preponderent în agricultură, pentru fertilizarea solurilor. Depozitate necorespunzător, acestea ajung în pânza freatică și, de aici, în apa din fântânile comunale. Consumul de apă infestată cu aceste substanțe reprezintă o amenințare extrem de gravă la adresa sănătății: scade rezistenţa generală a organismului și, în cazurile cele mai grave, poate duce chiar la decesul sugarilor şi copiilor. În plus, nitraţii din apă pot provoca avorturi spontane sau infertilitate masculină.

Cea mai importantă sursă de intoxicare cu nitraţi şi nitriţi o reprezintă apa din fântână. În majoritatea comunelor şi satelor din România, apa din fântână este poluată cu această substanţă provenită din depozitarea haotică a gunoiului de grajd şi a latrinelor neimpermeabilizate din gospodăriile oamenilor. Limita sanitară maximă admisă pentru nitraţi în apa potabilă este de 50 mg/litru, la fel ca în Uniunea Europeană.

Ce localităţi au obţinut finanţare până acum

În Regiunea Sud-Muntenia, investițiile se ridică la o valoare totală de peste 34.000.000 lei și se derulează în 9 localități: Albeștii de Argeș și Priboieni (județul Argeș), Gratia, Islaz și Orbeasca (județul Teleorman), Giurgeni și Ciochina (județul Ialomița), Mătăsaru (județul Dâmbovița), Tîrgșoru Vechi (județul Prahova).

Prefectul județului Prahova – Rodica Paraschiv a menționat că județul Prahova a fost printre primele care au accesat fonduri din cadrul proiectului “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

“Comuna Târgșoru Vechi a accesat fonduri din acest proiect încă din 2009. La nivelul administrației locale știm și ne dăm toată silința să accesăm toate programele legate de mediu, cele două proiecte de Management integrat al deșeurilor (care ar trebui să integreze și această parte de gestinare a gunoiului de grajd) și Management integrat apă-canal fiind o dovadă în acest sens”, a spus Rodica Paraschiv.

seminar poluare 2De cele mai mari investiții din Regiunea Sud-Muntenia, respectiv peste 8.700.000 lei, a beneficiat comuna Albeștii de Argeș. Aici au fost realizate investiții majore pentru extinderea canalizării menajere pentru străzile secundare din satele Albeștii Pământeni și Albeștii Ungureni. În localitate s-au contruit 2 platforme comunale pentru depozitarea gunoiului de grajd care au fost dotate cu 2 tractoare, 4 remorci, 1 încărcător frontal, 1 mașina de împrăștiat gunoi și 1 vidanjă. În anul 2011 au fost livrate 182 europubele pentru separarea gunoiului menajer de gunoiul de grajd. Tot aici, în perioada 2011-2014 s-a plantat o perdea forestieră de puieți de salcâm pe o suprafață de peste 20 ha.

La nivelul județului Prahova, comuna Târgşoru Vechi a primit o finanțare de aproximativ 8.000.000 lei care au fost investiți pentru atât pentru înființarea rețelei de canalizare și a unei stații de epurare în satul Strejnic, cât și pentru construirea și dotarea unei platforme comunale de depozitare a gunoiului de grajd.

Informații suplimentare despre proiect

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este finanţat de Guvernul României dintr-un împrumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondială şi un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF). Consiliile judeţene şi consiliile locale implicate în proiect asigură o cotă de cofinanţare de până la 5% din valoarea investiţiilor.

În cadrul proiectului este prevãzutã implementarea unei serii de investiții în circa 86 de localități incluzând: sisteme comunale de depozitare și manipulare a gunoiului de grajd, plantarea de fâșii de vegetaţie forestieră cu rol de protecţie și reabilitarea pășunilor, canalizare și epurare a apelor uzate la scară mică, testarea şi demonstrarea fezabilităţii producerii de biogaz din gunoi de grajd şi deşeuri organice menajere și promovarea Codului de Bune Practici Agricole.

Adaugă un Comentariu

*