Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, octombrie 30, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » SEMNAL: Boala care omoară bovinele în Bulgaria se extinde spre graniţa cu România!

SEMNAL: Boala care omoară bovinele în Bulgaria se extinde spre graniţa cu România! 

Sursa foto: http://data.fao.org

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România trage un semnal de alarmă pentru întărirea măsurilor de protecţie la graniţa cu Bulgaria, urmare faptului că focarele de dermatită nodulară virală se extind spre România.

Ieri, numărul focarelor în BUlgaria, conform datelor publicate de Oficiul Internaţional de Epizooti, a ajuns la 15, cu sute de animale ucise. De asemenea, s-a în registrat primul focar în Macedonia. Totodată, Grecia a interzis comerţul cu bovine din Bulgaria şi România, iar Turcia a interzis, încă de săptămâna trecută, intrarea în ţară a animalelor cu tranzit prin Bulgaria.

Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine din România solicită Guvernului să activeze de urgenţă Comandamentului antiepizootic central şi să publice în mass-media acţiunile întreprinse pentru protejarea crescătorilor de bovine din România.

„In acelaşi timp, solicităm modificarea in regim de urgenţă a Anexei nr. 1 a Hotărârii de Guvern nr. 1214 din 2009 privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, listă care cuprinde boli ale animalelor pentru care se acordă despăgubiri. «Lumpy disease» nu se regăseşte in listă şi in caz de apariţie a bolii, proprietarii animalelor bolnave nu vor fi despăgubiţi”, se arată într-un comunicat ACEBOPR.

Adaugă un Comentariu

*