Știri, Muntenia-Sud, România|joi, august 6, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » SEMNAL: Dâmboviţenii rămân fără prestaţii sociale din cauza funcţionarilor din primării

SEMNAL: Dâmboviţenii rămân fără prestaţii sociale din cauza funcţionarilor din primării 

AJPIS Dambovita

Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Dâmboviţa întâmpină greutăţi din cauza funcţionarilor din primării! Mulţi dintre aceştia, spune directorul Mihai Toni Ciprian, nu sunt la curent cu noutăţile legislative şi aplică defectuos prevederile din domeniul prestaţiilor sociale. Cele mai multe probleme apar în legătură cu suspendarea acestor drepturi, urmare neachitării taxelor şi impozitelor locale.

„Sunt foarte multe primării care nu au înţeles faptul că legea se referă doar la taxele şi impozitele pentru autoturisme, locuinţe şi terenuri. Am avut cazul Primăriei Târgovişte, în care am suspendat dosarul pentru faptul că beneficiarul de prestaţii sociale nu şi-a achitat taxa de habitat. A trebuit să mergem noi la primărie şi să le explicăm că legea spune altceva. Sunt oameni care nu ştiu aceste amănunte, ajung la primărie, li se taie chitanţe pe amenzi şi taxe de habitat şi rămân cu celelalte impozite neachitate, iar noi le suspendăm dosarele. În 2015, am avut lună de lună întâlniri cu asistenţii sociali din primării, pentru a-i informa. Nu ştiu ce se întâmplă cu ei. Am chemat şi secretarii de primărie, împreună cu asistenţii sociali, pentru a stabili anumite lucruri şi a le spune că, până la urmă, este şi obligaţia dumnealor să-i informeze pe asistenţii sociali, să-i înveţe. Totodată, ori de câte ori au venit asistenţii sociali la Agenţie, le-am spus că au tot sprijinul nostru. Când au nevoie, să sune. Eu, personal, le răspund”, a precizat Mihai Toni Ciprian – director AJPIS Dâmboviţa.

Potrivit legii, dosarul privind venitul minim garantat şi cel pentru alocaţia pentru susţinerea familiei se suspendă, dacă beneficiarul nu-şi achită taxele şi impozitele locale până la 31 martie, pentru anul anterior. Prestaţiile respective rămân suspendate până pe 31 august, perioadă în care beneficiarul se poate achita de obligaţiile fiscale către bugetul local, situaţie în care va fi repus în drepturi, cu plată retroactivă. În cazul în care, taxele şi impozitele nu sunt achitate până la 31 august, dreptul la prestaţii sociale încetează, iar beneficiarul va fi nevoit să-şi depună un nou dosar, care va intra în plată la data de întâi a lunii următoare depunerii solicitării.

În judeţul Dâmboviţa, au fost suspendate anul acesta, începând cu data de 1 aprilie, 125 de dosare pentru alocaţia de susţinere a familiei şi 246 pentru venitul minim garantat. Până acum, au fost repuse în plată 21, respectiv 67. Conform legislaţiei, celelalte drepturi de prestaţii sociale vor înceta, dacă beneficiarii, deocamdată suspendaţi, nu-şi vor achita impozitele pentru casă, maşină şi teren aferente anului 2014 până la data de 31 august 2015.

Adaugă un Comentariu

*