Știri, Muntenia-Sud, România|marți, martie 2, 2021
Sunteți Aici Home » POLITIC » SEMNAL: Dezbinare şi risipă de bani publici la Congresul Românilor de Pretutindeni

SEMNAL: Dezbinare şi risipă de bani publici la Congresul Românilor de Pretutindeni 

Daniel Ţecu - preşedinte FADERE (Sursa foto: Agerpres)

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa – FADERE cere Parlamentului României să nu voteze Consiliul Românilor de Pretutindeni, întrucât este nereprezentativ şi nelegal ales. Potrivit FADERE, procesul de înscriere a delegaţilor la Congres nu a fost respectat, alegerile au fost manipulate, fiind o „risipă de bani publici pentru mofturile deputatului Aurelian Mihai și a senatorului Ovidiu Iane”. Esenţial de reţinut este faptul că a fost înfiinţat acest Consiliu, fără să existe un regulament de funcţionare.

„Așteptat timp de 7 ani ca fiind cel mai mare eveniment al românilor din afara granițelor, Congresul Românilor de Pretutindeni început vineri 24 Iunie a fost un eșec. Organizatorii, Comisia pentru Românii de Pretutindeni din Parlamentul României, au reușit performanța ca doar în câteva săptămâni să dezbine comunitatea românească așa cum nu a mai reușit nimeni până acum. Alegerea delegaților care au participat la acest eveniment a fost făcută încălcând toate legile de bun simț”, se arată într-un comunicat remis de Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa.

Neregulile identificate de FADERE:

1. NEREPREZENTATIVITATEA
Regulamentul spune că la acest congres ar fi trebuit să fie 300 de delegați din toate țările unde există comunități mari de români.
În realitate nu au fost nici măcar jumătate plus 1 adică 151. Au fost doar 49 de delegați. Un număr foarte mic pentru a se putea erija intr-un consiliu reprezentativ. Pe de altă parte, au lipsit delegați din foarte multe țări cu o însemnată prezență romănească: Franța, Canada, Australia, Nouă Zeelandă și multe altele.

2. NEPUBLICAREA listelor de semnături.
Pe 15 Iunie ar fi trebuit să fie publicate listele de semnături ale participanților. Organizatorii refuză să publice aceste liste, chiar și după ce au fost făcute mai multe cereri din partea românilor din diaspora. Situația face să planeze multe suspiciuni față de unii delegați.

3. VALIDAREA candidaților.
Pe data de 5 Iunie ar fi trebuit să se încheie procedura de validare a candidaților. După ce a trecut această perioadă, au mai fost validate câteva persoane. Chiar în ziua începerii congresului a mai fost acceptată o persoană.

4. Delegații POLITICIENI.
Organizatorii au anunțat inițial că nu vor participa la acest congres persoane implicate politic. Între timp au schimbat regula, și le-au permis „prietenilor” să își suspende pentru câteva zile calitatea de membri de partid și să participe ca delegați de drept. Era corect fie să permită tuturor celor implicați politic, fie să blocheze accesul celor care în ultimul an au fost membri de partid.

5. LIPSA unui Regulament și a unui Statut.
Este anormal să votezi un consiliu, fără să știi ce urmează să facă acesta, fără să ai un Regulament și fără să ai un Statut de funcționare.

Observând aceste nereguli, președintele FADERE – Daniel Țecu a propus să fie înfiinţate trei comisii, după cum urmează:
– O comisie care să centralizeze toate problemele cu caracter general sau zonal și care să redacteze un proiect de REZOLUȚIE. Apoi, această Rezoluție să fie discutată și adoptată de delegați.
– O a două comisie care să conceapă un REGULAMENT DE FUNCȚIONARE al Consiliului ce urma să fie ales la următoarea sesiune.
– O a treia comisie care să vină cu o strategie clară pentru organizarea următoarelor alegeri, iar Consiliul să fie ales la o viitoare întâlnire care să aibă loc la începutul anului viitor, dacă era posibil, chiar de 24 ianuarie.

„În ciuda faptului că organizatorilor li s-a atras atenția asupra gravelor nereguli existențe, ei s-au încăpățânat să forțeze alegerea conducerii Consiliului. Mai mult, deși Regulamentul anunțat inițial spunea că parlamentarii din Comisia pentru românii de pretutindeni vor avea doar statut de observatori, ei au intervenit ori de câte ori nu le-a plăcut ceva și au participat chiar și la procesul de votare”, se arată în comunicatul FADERE.

Adaugă un Comentariu

*