Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, februarie 22, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » SEMNAL: Doar 5.481 de români din străinătate vor să voteze sau nu cunosc procedura?

SEMNAL: Doar 5.481 de români din străinătate vor să voteze sau nu cunosc procedura? 

FOTO ARHIVĂ (Sursa: hotnews.ro)

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a validat, până acum, 5.481 de cereri de înscriere înscriere în Registrul Electoral depuse de alegătorii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Dintre acestea, 4.286 menționează opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 1.195 pentru votul în secțiile de votare.

AEP face apel la cetățenii români din afara granițelor țării să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din apropierea locuinței.

Cele mai multe cereri pentru votul prin corespondenţă vin de la românii din Spania, respectiv 2.045. Pe locul doi se situează Italia, cu 953 de solicitări, iar pe trei – Franţa, cu 186, apoi Germania – cu 170. S-a validat câte o singură cerere în Africa de Sud, Cipru, Emiratele Arabe Unite, India, Rusia, Ungaria, Vanuatu şi Vietnam.

În ceea ce priveşte opţiunea privind votul la secţie, cele mai multe solicitări s-au înregistrat tot în Spania – 467. Urmează Republica Moldova – 361 şi Italia – 137 cereri.

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa – FADERE a atras atenţia, încă de luna trecută, că secţiile de vot din Diaspora vor rămâne şi mai puţine ca în anul 2014, dacă românii din străinătate nu se vor înscrie în Registrul Electoral. În acest context, FADERE a cerut Guvernului să acţioneze concret. Conform legii, românii stabiliţă în afara graniţelor ţării se mai pot înscrie pentru a vota doar până la începutul lunii septembrie.

Adaugă un Comentariu

*