Știri, Muntenia-Sud, România|miercuri, noiembrie 25, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » SEMNAL: Fermierii români se pregătesc de proteste! Autorităţile le ignoră problemele!

SEMNAL: Fermierii români se pregătesc de proteste! Autorităţile le ignoră problemele! 

Sursa foto: unimedia.info

Dialogul instituționalizat între fermieri și autorități cu privire la plata avansului din subvenţii nu a dat roade, iar cele cinci zile rămase la dispoziție pentru efectuarea plăților nu vor fi suficiente pentru ca sumele de bani cuvenite să intre în conturile fiecărui agricultor român. Din acest motiv, Federaţia Naţională Pro Agro se gândeşte să recurgă la proteste, inclusiv externe, pentru ca autorităţile să înţeleagă că acest mecanism de acordare a subvențiilor este un drept și nu o facilitate făcută fermierilor de către funcționarii statului.

„Nu înțelegem de ce România rămâne în continuare codașa Europei în ceea ce privește acordarea acestor avansuri fără să țină cont de dificultatea anului agricol care s-a încheiat. Totodată, reamintim faptul că actul normativ destinat despăgubirilor privind efectele secetei din anul 2015 a avut drept scop acordarea într-un timp scurt a unor despăgubiri pentru pierderile de venit, în vederea demarării lucrărilor de înființare a culturilor de toamnă din acest an. Acest act normativ încă generează multe ambiguități, nemulțumiri și inechitate. În ceea ce privește termenul de acordare a sumelor, după modul în care se prezintă Agenția plătitoare, din punct de vedere al organizării, nu identificăm oportunități viabile ca sumele să fi încasate până la sfârșitul anului.

Cum agricultura se face cu bani și nu cu «mila lui Dumnezeu», rugăm insitent, prin intermediul mass-media, să se înțeleagă faptul că, după un an agricol capricios, cu secetă și arșiță severe care au afectat un important procent din cele mai importante culturi din România, este extrem de dificilă redresarea financiară a fermierilor pentru a avea puterea de a înființa noi culturi de toamnă și, după cum a fost precizat anterior, de a plăti creditele pe care le-au contractat în condițiile în care cuantumul acestora va crește din cauza penalităților”, se arată într-un comunicat al Pro Agro.

Adaugă un Comentariu

*