Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, septembrie 20, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » SEMNAL: La COS Târgovişte se pregăteşte ultimul tun financiar! Ce fac autorităţile române?

SEMNAL: La COS Târgovişte se pregăteşte ultimul tun financiar! Ce fac autorităţile române? 

mechel-targoviste

Am primit pe adresa redacţiei noastre, din partea unui grup de salariaţi de la Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte, un adevărat studiu de caz cu privire la societatea aflată de anul trecut în procedură de insolvenţă. Oamenii îşi arată îngrijorarea cu privire la refacerea companiei şi se întreabă dacă nu cumva procesul de insolvenţă este un răgaz pentru acoperirea unei vechi hoţii.

„Încă din 1978, de la punerea sa în funcţiune, Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte a fost dotat cu tehnologie modernă destinată producţiei de oţeluri speciale aliate şi înalt aliate, necesare dezvoltării industriei naţionale, civile şi de apărare (de exemplu cea mai mare parte a oţelurilor nucleare utilizate la construcţia Centralei Atomoelectrice de la Cernavodă au fost elaborate la Târgovişte).

În cadrul combinatului a fost inclusă şi secţia Forja de Blocuri şi Bare (F.B.B.), care a fost utilată, printr-o infuzie de capital de peste 90 milioane dolari, la cotaţia anilor ‘80, cu maşini de forjat radial de ultimă generaţie.

În anul 2010, secţia F.B.B. deţinea singurele utilaje din Europa de Sud – Est certificate NATO” (sursă – Wikipedia, enciclopedia liberă).

În speranţa că nu vom fi calificaţi «nostalgici», am ţinut să începem demersul nostru de scoatere la lumină a adevăratelor cauze care au condus la prezentul dezastruos pe care îl cunoaşte unul din fostele «branduri» naţionale (COST), cu ceea ce regăsesc, pe Internet, copiii şi nepoţii celor care acum 40 de ani au pus piatra de temelie a societăţii târgoviştene (iarna anului 1974).

Mai precis, întrucât se pare că procesul de insolvenţă, declanşat la nivelul societăţii începând cu luna februarie a anului 2013, este direcţionat spre satisfacerea intereselor fostului acţionar rus (în prezent, principal creditor – cu peste 250 milioane lei, prin intermediul ZONELINE LTD Cipru, MECHEL INTERNATIONAL HOLDINGS GmbH şi MECHEL TRADING AG, ambele din Elveţia) şi nu spre stabilirea cauzelor reale ale actualei situaţii precare, a responsabililor, identificarea soluţiilor de redresare şi, nu în ultimul rând, recuperarea de către bugetul de stat a creanţelor înregistrate (circa 50 milioane lei), ne permitem să supunem atenţiei celor interesaţi următoarele:

  • În anul 2006, la o cifră de afaceri de 646 milioane lei, societatea metalurgică a avut un profit net de 8,9 milioane lei.
  • În anul 2010, la o cifră de afaceri de 851 milioane lei, s-a înregistrat o pierdere de 100 milioane lei.
  • În anul 2012, la o cifră de afaceri de 962 milioane lei, s-a înregistrat o pierdere de 104 milioane lei.
  • În primele 9 luni din 2013, la o cifră de afaceri 294 milioane lei s-a «obţinut» o pierdere de 20 milioane lei.

 

În opinia celor care nu vor să vadă «pădurea din cauza copacilor», de vină este «criza economică mondială», mediul de afaceri autohton, recesiunea din UE, corupţia generalizată (aici este posibil să fie ceva adevăr, dacă luăm în considerare averile făcute de foştii directori privaţi ai combinatului, veniţi în România cu Lada 1200 şi întorşi în Federaţia Rusă cu avioane private – vezi cazul lui SHMYGA VIATCHESLAV) şi poate chiar «încălzirea globală», dar nicio persoană fizică sau privată, fie ea de naţionalitate română sau rusă.

Nu întâmplător l-am amintit pe SHMYGA VIATCHESLAV, pentru că el a fost cel care a patentat schema dezastrului (cu acceptul conducerii centrale a MECHEL OAO, care, ulterior, l-a recuperat şi recompensat cu o funcţie de rang înalt într-o companie din Federaţia Rusă), începând cu anul 2007, sub următoarele forme (îmbrăţişate şi perfecţionate de cei care i-au urmat la conducerea societăţii):

– aprovizionarea de materii prime prin intermediul unor circuite controlate de MECHEL OAO, la preţuri «umflate» cu procente variind între 20% şi 50% (în unele situaţii s-a plătit chiar dublu faţă de preţul practicat de furnizorul primar);

Printre filierele utilizate pentru decapitalizarea COS TÂRGOVIŞTE SA un loc aparte îl ocupă cea care are în prim plan compania «austriacă» MTC MINERAL TRADING COMPANY GmbH din Austria (prin intermediul căreia s-au «sifonat» peste 10 milioane euro – la cotaţia actuală, creanţele pe care le are de recuperat bugetul de stat).

Cu alte cuvinte, COS TÂRGOVIŞTE SA a achiziţionat la preţuri «umflate», prin intermediul firmei austriece, materii prime utilizate în procesul de elaborare a oţelurilor (feroaliaje) provenite de la companii producătoare înregistrate în Ucraina (PJSC NIKOPOL FERROALLOY PLANT, OJSC STAKHANOV FERROALLOYS PLANT, OJSC ZAPOROSHYE FERROALLOY PLANT şi PJSC FERROALOYS PLANT UKRNAFTA), pe circuitul financiar/comercial dintre furnizor şi beneficiar fiind interpuse o serie de firme off-shore (FERROST LLC, SOLMEX LLC, DEMETER DIVERSIFIED LLC toate din SUA, LOCKEN CORPORATION LTD şi GLOWSTON PRODUCTS LTD ambele din Belize, respectiv ARRAN CONTINENTAL SA din Insulele Virgine Britanice).

Ingineria a funcţionat cu succes (pentru MECHEL OAO şi reprezentanţii săi marcanţi), fiind comercializate în acest mod materii prime în cuantum de aproape 30 milioane euro, în detrimentul COS TÂRGOVIŞTE SA a cărei competitivitate pe piaţă a fost grav alterată.

Cum să aprovizionezi cu 50% mai scump decât concurenţa şi să vinzi mai ieftin? Întrebarea nu este retorică, pentru că, într-adevăr, COS TÂRGOVIŞTE SA a vândut mai ieftin decât preţul pieţei, dar tot către filierele create de MECHEL OAO, de această dată sub acoperirea MECHEL SERVICE EUROPE BV Olanda (care a înregistrat an de an profituri direct proporţionale cu pierderile contabilizate în România).

– achiziţii «inoportune» (în urma încasării unor comisioane personale) de fier vechi.

În anul 2008, SHMYGA VIATCHESLAV a achiziţionat peste 10.000 de tone de fier vechi, la preţul de 12 lei/kg, în condiţiile în care preţurile medii pe piaţa de profil erau maxim 4 lei/kg (o «gaură» de 80 milioane lei).

Beneficiar al acestor tranzacţii a fost firma REMATHOLDING CO S.R.L. Bucureşti, societate la care era angajat la acea dată CHIMAC EDUARD (fost salariat al MECHEL TRADING SRL Bucureşti, «partener de afaceri» al lui SHMYGA VIATCHESLAV).

Întâmplător (sau nu), în prezent, CHIMAC EDUARD este director de aprovizionare al COS TÂRGOVIŞTE SA şi face afaceri similare cu cele imaginate de «mentorul» său pe relaţia SC SILNEF MG SRL Braşov.

Dacă am ajuns la prezent, este de remarcat faptul că printre soluţiile de redresare a societăţii (altele decât aruncarea în stradă a salariaţilor autohtoni pe care «nu i-a dus capul» să-şi vândă forţa de muncă via firme off-shore) adoptate în perioada de insolvenţă, un loc central îl ocupă «inventarierea tuturor construcţiilor/utilajelor metalice» în scopul stabilirii cuantumului ULTIMULUI TUN.

Responsabil pentru această sinistră misiune nu este altul decât CHIMAC EDUARD (se pare că are şi un rezultat intermediar – ţinut secret de «masa credală» – circa 25 milioane de euro, tot se mai pot fura).

Creierul operaţiunii este OLEG SVEDAKOV, administratorul special al societăţii, cel care, în anul 2004, din postura de director al MECHEL TRADING ROMÂNIA SRL Bucureşti, a «vândut» fără să încaseze, oţel în valoare de peste 1.000.000 de dolari americani preluat de la COS TÂRGOVIŞTE SA – care a mai contabilizat astfel o pierdere «operaţională».

După ce vreo 9 ani a stat «ascuns» în Rusia, în anul 2013, SVEDAKOV s-a întors să-şi termine «treaba», adică devalizarea totală a COS TÂRGOVIŞTE SA.

Cu aşa foşti şi actuali «administratori», revigorarea activităţii COS TÂRGOVIŞTE SA este o problemă de ani–lumină.

În numele unui grup de salariaţi ai societăţii, încheiem în speranţa că procesul de insolvenţă al societăţii nu se va definitiva fără tragerea la răspundere a celor cu adevărat vinovaţi”.

Adaugă un Comentariu

*