Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iunie 4, 2020
Sunteți Aici Home » ACTUALITATE » SEMNAL: Mărirea salariilor profesorilor fără măsuri de creștere a calității educației, egal cu zero!

SEMNAL: Mărirea salariilor profesorilor fără măsuri de creștere a calității educației, egal cu zero! 

Daniela Vişoianu, preşedinta Coaliţiei pentru Educaţie

Federaţia „Coaliţia pentru Educaţie” solicită ca decizia privind majorarea salariilor profesorilor să fie însoţită de măsuri care să conducă la dezvoltarea profesională a cadrelor didactice şi la creşterea calităţii educaţiei. În caz contrar, riscăm să nu se întâmple nimic bun în sistemul şcolar românesc! Potrivit studiilor efectuate până acum, aproximativ 40% dintre adolescenţi sunt analfabeţi funcţional, ceea ce plasează România în coada Europei.

„Pentru a ajunge ca sistemul educațional românesc să fie cu adevărat centrat pe elev, este necesar ca și profesorii să beneficieze de un program prin care să fie încurajați să-și împlinească potențialul. Așa cum arată rezultatele din alte țări, un sistem în care profesorii sunt motivați să fie competenți, autonomi, respectați și încurajați să învețe în permanență obține rezultate benefice pe termen mediu și lung”, se arată într-un comunicat de presă remis către mass-media.

Coaliția pentru Educație susține asumarea obligatorie a unei “foi de parcurs” a reformei resurselor umane din sistemul de învățământ, detaliată pentru fiecare dintre dimensiunile asociate obținerii de “calitate și performanță”, astfel:
1) partea de acces (absolvirea unui program de formare cu puternic conţinut practic)
2) primii ani în sistem (formare continuă, mentorat, consiliere)
3) dezvoltarea şi susţinerea de metode de evaluare a performanţei
4) procedurile de promovare şi sistemele de management.

“Obiectivele unui astfel de program vor fi atinse atunci când cariera de profesor va deveni una dintre primele opțiuni pentru cei mai buni 20% dintre absolvenții fiecărei facultăți, așa cum se întâmplă în alte țări cu educație performantă”, afirmă Daniela Vișoianu – președinta Federației “Coaliția pentru Educație”.

Adaugă un Comentariu

*