Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, mai 29, 2020
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » SEMNAL: Primăriile pierd finanțări nerambursabile din cauza birocrației!

SEMNAL: Primăriile pierd finanțări nerambursabile din cauza birocrației! 

teodora anghelescu - constantin miu

Doi primari din județul Dâmbovița, unul de la PSD, celălalt de la PNL, au arătat, săptămâna aceasta, cu exemple concrete, de ce pierd administrațiile publice locale finanțări nerambursabile importante în domeniul apă și canalizare. Totul pleacă de la birocrație!

La Valea Mare, edilul Constantin Miu (PSD) se chinuie de cinci luni să obțină de la două agenții ale statului avizele necesare pentru extinderea canalizării în satul Valea Caselor. Dacă nu va intra în posesia acestui document până la jumătatea lunii iunie, comuna va pierde un milion de euro, fonduri nerambursabile pentru 7,8 km de rețea. Exasperat, primarul cere parlamentarilor să inițieze un proiect pentru modificarea legislației, astfel încât agențiile statului să fie obligate să elibereze avizele, ca regulă, într-un termen de maximum 30 de zile.

Dacă la Valea Mare, de bine de rău, mai sunt șanse să nu se piardă finanțarea, la Bezdead, situația a fost bătută în cuie. Problema lipsei de apă nu va fi rezolvată nici anul acesta, chiar dacă administrația publică locală a întocmit un proiect care a fost declarat eligibil, ca și la Valea Mare, încă din luna decembrie 2016! Primărița Teodora Anghelescu (PNL) ne-a precizat că singura soluție viabilă identificată de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița a fost aceea de a aduce apă de pe teritoriul orașului Pucioasa. Din această cauză, finanțarea nu mai este 100% nerambursabilă!

Pentru ca investiția să fie dusă la bun sfârșit, Primăria Bezdead ar trebui să contribuie cu 300.000 de euro, sumă imensă pentru o administrație publică săracă. O altă variantă ar fi ca acești bani să fie puși de către Compania de Apă, dar nici ei nu au. Și, uite așa, se pierd aproape 1,8 milioane de euro, iar oamenii din Bezdead vor suferi din cauza lipsei apei încă multă vreme. Teodora Anghelescu spune că, în atare condiții, singura soluție posibilă rămâne finanțarea proiectului din fonduri guvernamentale, prin OG 28/2013.

Adaugă un Comentariu

*