Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, aprilie 20, 2018
Sunteți Aici Home » ADMINISTRAŢIE » SEMNAL: Primarul Târgoviştei vorbeşte despre haosul din ministere

SEMNAL: Primarul Târgoviştei vorbeşte despre haosul din ministere 

cristian stan

Primarul municipiului Târgovişte susţine că la nivelul ministerelor este haos, iar administraţiile publice locale şi, implicit, cetăţenii suferă din această cauză. Spune Cristian Daniel Stan că în luna septembrie Ministerul Dezvoltării a oprit finanţarea pentru şcoli şi grădiniţe, astfel că ob iectivele de investiţii în derulare nu au putut fi finalizate, iar acum, la sfârşit de noiembrie, alocă bani pentru… reabilitarea termică a blocurilor!

„Primăria Târgovişte a primit 16 miliarde de lei. Bugetul nu este multianual. Deci, mi-au dat săptămâna trecută 16 miliarde, să-i cheltui până la sfârşitul anului. Păi, să-mi spună cineva că poate într-o lună de zile de iarnă să facă proiectare, licitaţie, să încheie contract de execuţie, să dea ordin de începere şi să execute şi lucrarea. Fraţilor, unde suntem? Îmi tai în septembrie finanţările la şcoli şi grădiniţe şi îmi dai, la sfârşitul lui noiembrie, 16 miliarde pe reabilitare termică. Aşa ceva este inadmisibil pentru o administraţie publică centrală care, chipurile, ştie ce face.

Astea sunt rectificările bugetare care se dau. Dacă nu am buget multianual, la sfârşitul anului îmi i-au toţi banii, că nu am cum să cheltui niciun leu din ei. Să ne dea şi un ghid de utilizare şi poate scot şi o lege în care să abroge, pentru o lună de zile, legea privind achiziţiile publice şi aşa mai departe. Este un haos de nedescris în administraţia publică centrală care se repercutează, din păcate, puternic, către zona administraţiei publice locale”, a declarat Cristian Daniel Stan – primarul municipiului Târgovişte.

Edilul a dat şi un al doilea exemplu în susţinerea afirmaţiilor sale. Guvernul a modificat, în cursul acestui an, legislaţia privind persoanelor cu handicap, iar acum aceşti oameni au de suferit, întrucât nu şi-au primit de mai multe luni drepturile băneşti.

„Până acum, se prevedea că de la bugetul de stat se suportă indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi salariile însoţitorilor în proporţie de minim 90%. Asta era legislaţia la începutul lui 2016! În cursul anului, a venit onor Guvernul şi a spus că aceste drepturi se suportă în proporţie de maxim 90% de la bugetul de stat. În condiţiile astea, toată sarcina bugetară a fost transferată către administraţiile publice locale. Păi, cum să-ţi fundamentezi bugetul când nu ştii care va fi alocarea Guvernului? Până acum era simplu. Ştiai că trebuie să pui 10%. Acum, câţi bani să pui, ca administraţie publică locală, pentru aceste drepturi? Aşteptăm să vedem cât ne dă la rectificare. Probabil că nu va fi mare lucru. Ni se spune că ne dau până la 90%. Păi, cât?

La Târgovişte ne descurcăm, dar la comune şi unităţi administrativ-teritoriale cu venituri mici este jale. Sigur, problemele se văd şi la noi, pentru că este un efect de domino, adică trebuie să iei din altă parte, ca să pui bani aici, dar nu avem cum să nu acordăm drepturile acestor persoane”, a precizat Cristian Stan.

Răspuns la SEMNAL: Primarul Târgoviştei vorbeşte despre haosul din ministere

 1. Enache Lucian

  Guvernul nu da legi. Legile le da parlamentul.Deci guvernul e rau !
  Daca nu da bani la UAT-uri- guvernul e rau !
  Daca da bania la UAT -uri- guvernul e rau!
  Majoritatea PSD a votat acest guvern rau!
  Deci votati PSD-ul care e bun!
  Am inteles domnule primar! Multumesc ca m-ati liminat.

   

Adaugă un Comentariu

*