Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 22, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » SEMNAL: Zeci de locuitori din Gura Ocniţei suportă canicula fără apă potabilă

SEMNAL: Zeci de locuitori din Gura Ocniţei suportă canicula fără apă potabilă 

apa gura ocnitei 3

De şase luni, zeci de locuitori din comuna Gura Ocniţei trăiesc ca în Sahara, fără nicio picătură de apă. Din două în două zile, Primăria îi aprovizionează cu apă, prin Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitate. În aceste zile caniculare, oamenii nu au apă pentru spălat şi nici pentru adăpatul animalelor din gospodărie, decât dacă le aduce administraţia locală.

Ne-am aflat la faţa locului tocmai la ora în care a sosit cisterna cu apă. Ca la o comandă, toate orătăniile din gospodărie – găini, gâşte, raţe, câini se adunaseră ciucure în jurul jgheaburilor unde proprietarul urma să le pună apă. Pur şi simplu, văzuseră că a oprit cisterna în drum, iar doi pompieri întinseseră furtunul şi încărcau bidoanele aflate sub un pom!

„Aşa se întâmplă mereu. Au învăţat şi bietele animale regula. Când văd maşina, se duc lângă adăpătoare şi aşteaptă să mă duc să le pun apă”, ne-a spus Iosana Răducanu.

pasariFemeia trăieşte în casa de la marginea pădurii de peste douăzeci de ani. Cu ea mai locuiesc vreo zece copii şi nepoţi.

„Vineri, sâmbătă, duminică, nu am avut nicio picătură de apă. Dacă, Doamne fereşte, pe căldura asta, se produce vreun incendiu, nu avem cu ce stinge focul, ardem cu toţii”, n-a spus, cu năduf, biata femeie.

Iosana Răducanu a suferit, cu puţin timp în urmă, un accident vascular, cauzat de stres şi problemele vieţii, printre care şi lipsa de apă.

„Trebuie să fim ajutaţi mai de sus. Primăria face tot ce se poate, ne aduce apă, dar necazurile vin mai de sus”, se plânge femeia.

Situaţia critică de la Gura Ocniţei au pornit din momentul în care Petrom a închis conducta de apă care alimenta şi acest colţ de sat.

„Nu era o apă potabilă, dar o foloseam la menaj, spălam copiii, dădeam la animale. Acum suntem ca vai de noi”, mărturiseşte femeia.

apa gura ocnitei 2Primăria Gura Ocniţei, înainte de a preda reţeaua de alimentare cu apă Companiei de Apă Târgovişte-Dâmboviţa, se apucase, în regie proprie, să sape un şanţ unde trebuia să fie montată o conductă care să-i aprovizioneze pe oamenii de pe strada Ghimbaşu. Nu au mai apucat să-şi ducă la bun sfârşit planul. Acum, responsabilitatea racordării la reţeaua de apă aparţine Companiei. Practic, este vorba despre extinderea reţelei de apă cu 600 metri de conductă.

Rămâne de văzut când se va produce o astfel de minune. Tanti Iosana se închină şi speră că, până la urmă, cineva îşi va întoarce capul şi spre ei. Până atunci, suferă…

apa gura ocnitei 1

Adaugă un Comentariu

*