Știri, Muntenia-Sud, România|luni, septembrie 24, 2018
Sunteți Aici Home » POLITIC » SFIDARE: Rămăşiţele ostaşilor români, reînhumate în cutii de carton şi sub ostilitatea ruşilor!

SFIDARE: Rămăşiţele ostaşilor români, reînhumate în cutii de carton şi sub ostilitatea ruşilor! 

Sursa foto: Pro TV

Reînhumarea a 345 de militari români căzuţi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în bătălia de la Stalingrad, în cutii de carton, într-un cimitir din Rusia, a provocat un val de critici în ţară. Sunt incriminaţi de slabă organizare responsabilii din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Românii nu înţeleg de ce nu s-au găsit bani măcar pentru nişte sicrie ieftine în care să fie puse osemintele acestor soldaţi care şi-au făcut datoria faţă de ţară.

Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale, a dispus efectuarea unui control la Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor pentru a se verifica modul în care s-a organizat reînhumarea soldaţilor români căzuţi pe frontul din Rusia. Ministrul a precizat că oficialii români care au participat la ceremonia religioasă de la cimitirul Rossoşka, printre care s-a aflat şi senatorul de Dâmboviţa, Titus Corlăţean, nu au avut nicio implicare în acţiunile de organizare. Doar au reprezentat statul român la acel eveniment!

Titus Corlăţean, întors din Rusia, a făcut cunoscute, cu părere de rău, impresiile sale triste, din această călătorie de comemorare a ostaşilor români. Demnitarul nu a considerat a fi o greşeală imensă faptul că osemintele bravilor soldaţi au fost reînhumate în ambalaje de carton. A spus Titus Corlăţean că altele au reprezentat supărările sale.

Sursa foto: www.cugetliber.ro

Sursa foto: www.cugetliber.ro

Senatorul a criticat ostilitatea pe care au manifestat-o faţă de acest eveniment autorităţile ruse, neimplicarea acestora în organizarea ceremonialului, neoferind nici un fel de sprijin. Ba mai mult, ruşii nu au vrut ca soldaţii lor să poarte coroanele, aşa cum prevăd protocoalele. Acest serviciu a fost realizat de unii membri ai delegaţiei române şi de ataşaţi militari din Norvegia, SUA, Canada şi Polonia. Titus Corlăţean crede că directiva de sfidare a ceremonialului a fost trasată de către Dmitri Rogozin, vicepremier al Guvernului Federaţiei Ruse.

„Cu două săptămâni înainte, Rogozin a fost la Volgograd, unde s-a întâlnit cu asociaţiile de veterani, cu comitetul de organizare şi, fiind informat că delegaţia României va fi prezentă pentru această ceremonie de reînhumare, a dat instrucţiuni foarte directe pentru a genera tot felul de probleme, obstacole şi hărţuiri.

Am fost atacaţi în permanenţă, pe perioada şederii în Federaţia Rusă, prin organele de presă locale, regionale, ulterior şi de «Izvestia», cotidian rus apropiat Kremlinului. Am avut şi un grup de presiune la momentul ceremoniei de reînhumare care agita tot felul de pancarde. În această atmosferă ostilă şi obstrucţionistă, cu o ceremonie fără sprijinul autorităţilor ruse, fără gardă de onoare, cum ar fi trebuit, fără ceremonialul militar pe care noi, singuri, cu forţe proprii, cu ataşaţii militari l-am realizat, s-a consumat evenimentul”, a mărturisit Titus Corlăţean.

Demnitarul crede că povestea cu ambalajele de carton folosite pentru reînhumarea rămăşiţelor pământeşti ale soldaţilor români căzuţi pe frontul de la Stalingrad este o falsă problemă. Senatorul s-a mirat că această ceremonie s-a mai putut desfăşura în condiţiile de ostilitate maximă. Şi totuşi, osemintele eroilor rămase departe de casă nu meritau doar cutii de carton…

Adaugă un Comentariu

*