Știri, Muntenia-Sud, România|joi, octombrie 29, 2020
Sunteți Aici Home » POLITIC » SOLICITARE: Diaspora cere reorganizare şi anchetă la Ministerul pentru Românii de peste Hotare

SOLICITARE: Diaspora cere reorganizare şi anchetă la Ministerul pentru Românii de peste Hotare 

Daniel Ţecu - preşedinte FADERE (Foto: www.rgnpress.ro)

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa – FADERE solicită premierului Victor Ponta să reorganizeze Ministerul pentru Românii de peste Hotare, în subordinea căruia ar trebui să intre toate instituţiile care oferă servicii destinate românilor din afara graniţelor: Institutul Cultural Român; Institutul de Limba Română etc. FADERE vine cu această propunere întrucât a constatat că fondurile publice au fost prost gestionate în ultimul an, generând o nemulţumire colectivă şi chiar necesitatea demarării unei anchete.

Preşedintele FADERE – Daniel Tecu spune că majoritatea liderilor comunităţilor româneşti din Diaspora au fost consultaţi cu privire la reorganizarea Ministerului şi au achiesat la propunerile FADERE:

1. Criteriile de aprobare a proiectelor au fost lipsite de transparență. De cele mai multe ori au fost acceptate ținând cont mai mult de simpatii politice decât de valoarea proiectului sau a organizației care l-a prezentat.

2. Solicităm ca Ministerul pentru Românii de peste Hotare să semnaleze printr-un raspuns dat organizatiei, foarte clar motivul refuzului finanțării proiectelor.

3. Ținând cont de faptul că, în ultimul an, o mare parte din fonduri nu a fost cheltuită, cerem Ministerului să deschidă două sesiuni de finanțare a proiectelor: una în Ianuarie/Februarie și alta în Iulie/August, astfel încât de fondurile care au rămas de la prima sesiune să se poată b eneficia la sesiunea a doua.

4. Solicităm din partea Guvernului o formă de prefinanţare în așa fel încât, dacă proiectul a fost aprobat, să se pună la dispoziția organizatorilor imediat cel puțin 30% din suma alocată, pentru a putea începe proiectul fără să fie nevoie ca asociațiile să apeleze la credite bancare, de cele mai multe ori aproape imposibile.

Răspuns la SOLICITARE: Diaspora cere reorganizare şi anchetă la Ministerul pentru Românii de peste Hotare

  1. Alexandru Gabriel

    In Franta unde stau si lucrez,in Germania,Belgia si Suedia, nimeni nu ne-a contactat ,niciun Orgaism sau Organizatie Guvernamentala…noi cativa doctori si specialisti romani ,ne intalnim lunar si mai stam de vorba,,,,deobicei santem consultati si cautati cand este vorba de vot,,,nu cred ca romanii invidiosi si barfitori cum sint vor constituii vreodata…o Organizatie Nonguvernamentala ,puternica si care sa reprezinte diaspora si pe cei care muncesc

     

Adaugă un Comentariu

*