Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, iulie 5, 2020
Sunteți Aici Home » AGRICULTURĂ » SOLICITARE: Subvenţionarea energiei electrice pentru irigaţii

SOLICITARE: Subvenţionarea energiei electrice pentru irigaţii 

tambur irigatii

Federația Națională PRO AGRO s-a adresat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, cu propunerea de a institui un ajutor de stat privind umplerea canalelor principale de irigații, prin elaborarea unui act normativ, care să se subvenționeze integral costurile generate de consumul cu energia electrică pentru irigații pentru anul 2015. Această solicitare vine în contextul în care seceta pedologică instalată în aproape toate regiunile țării afectează într-o mare măsură înființarea culturilor din toamna acestui an, vremea în ultima perioadă fiind caniculară, mai ales în zonele de nord-est și sud-est a României, cu o medie a temperaturilor maxime ce a atins și 42 de grade.

Această situație, a condus la reducerea rezervei de apă din sol sub punctul de ofilire ce poate duce mai departe la reducerea substanțială a producțiilor pentru culturile înființate în primăvara acestui an. În egală măsură fermierii se vor vedea în imposibilitatea înființării culturilor de toamnă, precum rapița, orzul și chiar grâul, care au nevoie atât de un sol bine pregătit, pentru a putea fi semănate, cât și de cantitatea de apă necesară pentru a putea răsări și a intra în iarnă în condiții optime.

Prin acest ajutorul financiar se vor diminua pierderile înregistrate de fermieri pentru anul agricol 2015-2016. Trebuie să vă precizăm că pierderile suferite în acest an de fermierii români din cauza secetei și a prețurilor mici la cerealele recoltate în această vară sunt considerabile. Acest aspect creează premise dezastroase în ceea ce privește înființarea culturilor de toamnă fără irigații.

După cum bine știți, costurile cu energia electrică reprezintă 85% din costul apei de irigat. Prin susținerea acestei măsuri, mulți fermieri vor fi încurajați să irige iar suprafețele irigate prin intermediul organizațiilor utilizatorilor de apă pentru irigat din România, vor crește semnificativ.

Alături de fermierii din producția vegetală se alătură și fermierii crescători de animale care au înființat culturi duble pentru furajele suculente care trebuiesc irigate.

Adaugă un Comentariu

*