Știri, Muntenia-Sud, România|joi, iulie 9, 2020
Sunteți Aici Home » SOCIAL » SONDAJ: 7 din 10 şoferi au pierdut controlul maşinii pe gheaţă sau zăpadă, măcar o dată!

SONDAJ: 7 din 10 şoferi au pierdut controlul maşinii pe gheaţă sau zăpadă, măcar o dată! 

Sursa foto: Adevărul

4.959 de şoferi au participat la un sondaj de opinie în cadrul campaniei naţionale de prevenţie şi siguranţă rutieră „Iarna, la volan”, derulată de Generali România în luna decembrie 2016, cu sprijinul Asociației pentru Promovarea Asigurărilor. Întrebaţi dacă au pierdut vreodată controlul autovehiculului pe gheaţă sau pe zăpadă, 67% dintre intervievaţi au răspuns cu ”da”, precizând totodată că au reuşit să redreseze maşina fără niciun incident. Alţi 4% dintre şoferii chestionaţi au derapat şi au fost implicaţi într-un accident uşor, soldat cu pagube materiale şi fără victime.

De asemenea, 3 din 10 participanţi la sondaj au plecat la drum în afara localităţii iarna, chiar dacă autorităţile emiseseră avertizări de vreme rea şi recomandaseră şoferilor să nu circule. Mai mult decât atât, 8% dintre şoferi au declarat că au rămas, la un moment dat, blocați cu maşina în viscol, în afara localităţii, pentru câteva ore, iar 1% pentru mai mult de o zi.

Cu toate acestea, în ceea ce priveşte măsurile de pregătire a maşinii pentru iarnă, 79% dintre şoferii români au declarat că îşi duc maşina în service pentru o verificare tehnică a acesteia, înainte de a începe vremea friguroasă, 94% folosesc anvelope de iarnă (sau all season) în sezonul rece, iar 64% ţin în maşină o lopată şi/sau nisip/sare pentru cazurile în care rămân înzăpeziţi. De asemenea, întrebaţi dacă iarna adoptă un alt stil de condus decât de obicei, 92% au afirmat că îşi iau mai multe măsuri de precauţie. Nu în ultimul rând, 76% curăţă complet de zăpadă toate geamurile, oglinzile, farurile şi stopurile, precum şi toată zăpada de pe maşină înainte de a pleca la drum. Cu toate acestea, 22% nu îşi fac timp să îndepărteze complet toată zăpada de pe autovehicul şi curăţă complet doar geamurile, luminile şi oglinzile.

65% dintre pietoni traversează neregulamentar

Sondajul desfăşurat în cadrul campaniei „Iarna, la volan!” a inclus şi câteva întrebări care au vizat comportamentul pietonilor. Conform rezultatelor, 27% dintre respondenţi au alunecat la un moment dat pe gheaţă/ zăpadă şi au căzut pe carosabil, pentru 9% dintre aceştia un astfel de incident fiind ceva frecvent. De asemenea, 65% dintre pietoni traversează neregulamentar: 58% fac acest lucru ocazional, iar 7% – zilnic.

Nu în ultimul rând, aproape jumătate dintre pietoni sunt atenţi la ecranul telefonului mobil în timp ce merg pe stradă, fie scriind mesaje, fie jucându-se sau desfăşurând alte activităţi: 40% fac acest lucru ocazional, însă 6% fac acest lucru foarte des.

Adaugă un Comentariu

*