Știri, Muntenia-Sud, România|duminică, februarie 23, 2020
Sunteți Aici Home » Sud-Muntenia » Dâmboviţa » SPIRIT CIVIC: 9 din 10 sesizări privind furturile de energie electrică sunt reale!

SPIRIT CIVIC: 9 din 10 sesizări privind furturile de energie electrică sunt reale! 

electrica targoviste

SDEE Târgovişte se confruntă cu numeroase cazuri de furturi de energie electrică, iar acţiunile de control efectuate în colaborare cu Poliţia şi Jandarmeria nu sunt suficiente pentru a stăpâni fenomenul. Valoarea pierderilor este de ordinul milioanelor de lei noi, după cum spune ing. Paul Dinu – director SDEE Târgovişte. Şi mai grav este că legislaţia îngreunează recuperarea pagubelor şi tragerea la răspundere penală a celor vinovaţi.

„Noi detectăm pierderile din reţele, le localizăm, dar nu este suficient, pentru că trebuie să recuperăm contravaloarea energiei electrice consumată fraudulos, iar procesele întârzie şi 2 ani”, explică Paul Dinu.

În judeţul Dâmboviţa, există opt localităţi considerate a fi fierbinţi din acest punct de vedere: Teţcoiu, Ciocănari, Cojasca, Iazu, Fântânele, Bălteni, Merişu şi Pătroaia Vale-Voia. Sunt sate populate în special de etnici romi, unde angajaţii Electrica nu pot pătrunde dacă nu sunt însoţiţi de poliţişti şi jandarmi. Ba, chiar şi în aceste situaţii localnicii provoacă scandaluri de proporţii şi sunt cu greu potoliţi.

furturi electrica

„În aceste sate, nu numai că se fură energie electrică, dar ne sunt şi devalizate reţelele”, spune Paul Dinu, care precizează de asemenea că nu există furt de energie electrică neidentificabil, chiar şi în cazurile când ar fi implicaţi angajaţi ai Electrica.

În primele patru luni ale anului 2015, la nivelul SDEE Târgovişte au fost efectuate 6.874 de controale, identificându-se 118 cazuri de intervenţie neautorizată în reţele, în vederea sustragerii de energie electrică. În toate aceste situaţii, se vor depune plângeri penale, întrucât faptele constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare sau amendă.

„Apelăm la societatea civilă, să ne sprijine în identificarea celor care intervin asupra instalaţiilor electrice sau consumă energie electrică în mod ilegal. Din experienţa de până acum, am constatat că 9 din 10 sesizări sunt reale”, spune directorul Electrica Târgovişte.

Pentru a încuraja implicarea consumatorilor, la sediul judeţean, dar şi la toate punctele de lucru din teritoriu, au fost instalate cutii pentru sesizări, astfel încât oamenii să poată semnala, şi sub protecţia anonimatului, situaţiile de sustragere de energie electrică, dar şi nemulţumirile pe care le au.

Răspuns la SPIRIT CIVIC: 9 din 10 sesizări privind furturile de energie electrică sunt reale!

  1. tanasescu adrian

    asa se intampla si in jud hunedoara mun petrosani romii din cartierul sasa mai mult de jumatate dintre ei nici nu au contoare dar au energie electrica

     

Adaugă un Comentariu

*