Știri, Muntenia-Sud, România|vineri, iulie 10, 2020
Sunteți Aici Home » REPORTAJ » STAȚIUNEA VOINEȘTI RENAȘTE DIN PROPRIA-I CENUȘĂ și redevine o emblemă a pomiculturii românești. VEZI VIDEO!

STAȚIUNEA VOINEȘTI RENAȘTE DIN PROPRIA-I CENUȘĂ și redevine o emblemă a pomiculturii românești. VEZI VIDEO! 

daniel comanescu statiune voinesti

Stațiunea Pomicolă Voinești a pornit din nou la drum. Parcă mai în siguranță, nemaifiind acum în bătaia legilor de retrocedare a proprietăților. Oricum, a pierdut mult. Din 564 de hectare, stațiunea de la Voinești a mai rămas doar cu 92 de hectare. Puțin, dar este o licărire, o speranță, un izvor de încredere pentru întreaga Vale a Dâmboviței, care și-a consolidat poziția socială și administrativă gravitând în jurul acestei instituții de cercetare-dezvoltare.

În momentul de față, echipa de cercetători entuziaști de la Voinești încearcă să scoată stațiunea la liman. Este greu, fiindcă în afară de problemele cauzate de economia de piață, agricultura se confruntă și cu vitregiile naturii.

Există și voci care spun că nu mai au nevoie de stațiunea pomicolă, că s-ar descurca foarte bine și singuri. Specialiștii spun că nu este deloc așa. Fără această instituție de cercetare-dezvoltare, pomicultura pe Valea Dâmboviței s-ar pierde, încet dar sigur.

Pentru pomicultură, reconversia plantațiilor constituie o speranță pentru un viitor mai bun. Acest program ar trebui să demareze anul viitor.

VEZI VIDEO, partea I

Din păcate, învățământul agricol din România nu mai este la modă. Sunt tot mai puțini tinerii care se îndreaptă spre acest domeniu, de ce să nu spunem, încărcat și de realizări, și de nevoi. De la an la an, se simte tot mai acut lipsa specialiștilor.

Este greu de luptat cu agricultorii din vestul Europei. Plecând de la mentalitate, tehnologie, subvenții și piețe de desfacere. Fermierii români, așa plăpânzi cum sunt, trebuie să țină piept concurenței occidentale destul de acerbe.

Ceea ce se realizează la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Pomicolă Voinești nu este cunoscut îndeajuns. Până acum, nu a existat o politică de marketing bine pusă la punct. Se vrea de acum încolo, dar asta depinde de resurse.

Stațiunea Pomicolă de la Voinești nu ar fi rezistat atacurilor lansate din toate direcțiile dacă aici nu ar fi lucrat o echipă de oameni pasionați, dăruiți profesiunii lor.

Proaspătul director al Stațiunii pomicole de la Voinești, dar vechi cercetător, doctorul inginer Daniel Comănescu ne-a fost ghid printre loturile experimentale ale unității care a însuflețit localitățile de pe Valea Dâmboviței.

Inginerul Daniel Comănescu este un adept al soiurilor de pomi obținute în România. Acestea sunt mult mai rezistente la boli, pot fi întreținute mult mai ușor decât puieții aduși din străinătate și, cei mai important, gustul fructelor este unul inconfundabil.

VEZI VIDEO, partea II

Lupta pentru supraviețuire este deosebit de dificilă și la Stațiunea pomicolă Voinești. Producția de mere trebuie să susțină și activitatea de cercetare. Anul acesta vor fi ceva probleme din cauza vremii care nu a ținut în mod deosebit cu pomicultorii.

Primarul comunei voinești este mândru că pe teritoriul localității pe care o administrează există o asemenea unitate de cercetare, o instituție de unde a izvorât prosperitatea concetățenilor săi.

Este trist că multe livezi au fost distruse, transformate în ogoare sau pur și simplu lăsate în paragină. Oamenii ori nu au avut bani să întrețină plantațiile, ori nu au avut interes.

Edilul de la Voinești, ca și directorul Stațiunii Pomicole, consideră că zona are nevoie de publicitate, de recunoaștere la nivel național și internațional. Voinești este una dintre localitățile unde s-au pus bazele pomiculturii românești.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare de la voinești, deși mai săracă, este mai aproape de normalitate cum nu a fost în ultimii 20 de ani. Există semnale că unitatea se va pune pe picioare și, sprijinită de cercetători, de administrația publică locală și de Academia de Științe Agricole, va redeveni o emblemă a pomiculturii românești.

Adaugă un Comentariu

*