Știri, Muntenia-Sud, România|sâmbătă, mai 30, 2020
Sunteți Aici Home » SĂNĂTATE » ŞTIAŢI CĂ SE SĂRBĂTOREŞTE ZIUA INTERNAŢIONALĂ A SOMNULUI? Şi în Dâmboviţa există un laborator de somnologie, la Spitalul Judeţean

ŞTIAŢI CĂ SE SĂRBĂTOREŞTE ZIUA INTERNAŢIONALĂ A SOMNULUI? Şi în Dâmboviţa există un laborator de somnologie, la Spitalul Judeţean 

somn

Ziua Internațională a Somnului, 15 martie, este un eveniment anual organizat în întreaga lume de peste 5 ani. Aceasta reprezintă o celebrare a somnului și un prilej de dezbatere a problemelor importante în legătura cu somnul.

Ziua Somnului 2013 s-a desfăşurat sub sloganul „Cine doarme bine îmbătrânește sănătos” și a atras atenţia asupra tulburărilor de somn înregistrate cu precădere la adulții în vârstă. Un somn bun este posibil la orice vârstă, iar acest lucru are o importanță vitală pentru starea generală de sănătate.

Multe din problemele legate de somn pot fi prevenite sau tratate, însă, pe plan mondial, mai puțin de o treime din cei care suferă de astfel de probleme caută ajutor specializat. Și aceasta se întâmplă în condiţiile în care noi toţi ne petrecem o treime din viaţă dormind.

Statisticile estimează că, în România, între 1-3% din copii şi adolescenţi pot avea tulburări respiratorii în timpul somnului, iar 4-6% din adulţi pot avea sindrom de apnee în somn de tip obstructiv în timpul somnului (între 900.000 -1.100.000 adulți). Toate aceste tulburări pot fi depistate și tratate în cele peste 80 de laboratoare sau puncte de înregistrare somnografică din ţară, care marchează progresele de la an la an atât din punct de vedere al numărului, cât și la nivelul cazurilor diagnosticate și tratate.

„Somnologia este o competenţă, o supraspecializare care, tradiţional, a fost omologată în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană. Motivele recunoașterii acestei supraspecializări țin de patologia importantă pe care o acoperă, de faptul că salvează vieți, de contribuția pe care o are la reluarea vieții profesionale și sociale a pacienților care, suferind de tulburări în somn, pot deveni o problemă serioasă pentru comunitate și pentru propria familie.”, a declarat Prof. dr. Florin Mihălțan, Președintele interimar al Societății Române de Pneumologie.

În Dâmboviţa, ne asigură consultaţii somnologice dr. Rotaru Cristian, care poate fi găsit la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte.

Sursa: Societatea Română de Pneumologie, Secţiunea de Somnologie

Foto: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro

Adaugă un Comentariu

*